Като министър на икономиката и енергетиката в първото правителство на Бойко Борисов той е обвинен в умишлена безстопанственост, от което е настъпила щета за НЕК в размер на 4 561 697, 27 евро

Бившият министър на енергетиката в кабинета "Борисов 1" Делян Добрев е поредният обвиняем за проекта АЕЦ "Белене", съобщава БНР. 

Наложена му е мярка "подписка". Пред журналисти Делян Добрев отрече да е извършил престъпление, въпреки опитите да му бъде вменена вина.

Вчера обвинение беше повдигнато и на бившия министър на икономиката и енергетиката от времето на Тройната коалиция Румен Овчаров.

В края на октомври главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на депутата от ГЕРБ Делян Добрев. 

Искането се основава на доказателства, събрани от Софийска градска прокуратура за извършено от Делян Добрев в качеството му на енергиен министър престъпление умишлена безстопанственост, от което е настъпила щета за НЕК в размер на 4 561 697, 27 евро.

Тогава от ГЕРБ обявиха, че Добрев сам се отказа от имунитета си. 

Във връзка с разследването за "Белене" обвиняеми също са двама бивши шефове на Националната електрическа компания (НЕК) Любомир Велков и Мардик Папазян, както и бившият министър Петър Димитров.

иж още: И Овчаров с обвинения от прокуратурата за АЕЦ "Белене"

Ето какво се казва в съобщението на главния прокурор:

Според доказателствата от разследването, през 2004 г. НЕК провел процедура "Договаряне с обявление" по реда на Закона за обществените поръчки с предмет "Избор на Архитект-Инженер за изпълнение на дейностите по програмата за финансиране и строителство на АЕЦ "Белене".

Бил избран изпълнител "Парсънс Иендси Юръп Лимитед" (Парсънс), в резултат на което на 31 януари 2005 г. бил сключен Договор № I-455-05. Възложената с този договор работа била разделена на две фази: Фаза I - "Фаза на развитие и договаряне на проекта" (включва избор на изпълнител (строител) на ядрена централа, подготовка и подписване на договор) и Фаза II - "Фаза на изпълнение на проекта" (включва проектиране, осигуряване на качеството и контрол на качеството, лицензиране, строителство, промени в проектирането, въвеждане в експлоатация и инженерингово подпомагане за АЕЦ "Белене").

На 28 март 2012 г. Министерският съвет приел решение №250 за прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка "Белене". На 29.03.2012 г. това решение на МС е потвърдено от Народното събрание (Решение №3565-НС).

Въпреки решенията на Министерски съвет и Народното събрание за прекратяване изграждането на АЕЦ "Белене", Договор № I-455-05 от 31 януари 2005 г. между "НЕК" ЕАД и "Парсънс Иендси Юръп Лимитед" не е бил прекратен. "НЕК" ЕАД  продължило плащанията по този договор, като сумата, заплатена след 28 март 2012 г. на Парсънс е в размер на 4 561 697, 27 евро.

Виж още: И бивш министър с обвинение заради "Белене"

Това обстоятелство е било известно на министър Делян Добрев, който въпреки вменените му права и задължения не е предприел каквито и да е действия за изпълнението на предложеното и гласувано лично и от него Решение на МС №250/28.03.2012 г. за прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка "Белене". 

Не са налични каквито и да е разпоредителни действия и издадени писмени заповеди или указания към ръководните органи на "БЕХ" ЕАД, респ. към "НЕК" ЕАД по отношение на дейности, които следва да се извършат във връзка с прекратяване на изграждането на АЕЦ, касаещи договора с Парсънс. Добрев не е взел отношение по тези въпроси въпреки и изпратеното му изрично писмо с Меморандум Изх.№ 91-РД-26/19.06.2012 г. от изпълнителния директор на  "НЕК" ЕАД, в който са развити въпроси относно прекратяването на договор № I-455-05/31.01.2005 г. 

Така, Делян Добрев, като министър на икономиката, енергетиката и туризма не е организирал и контролирал изпълнението на държавната политика в областта на енергетиката съобразно решенията на Министерския съвет и на Народното събрание.

Виж още: Прокуратурата с обвинение към двама бивши шефове на НЕК заради "Белене"

Законова пречка за наказателното преследване на Делян Добрев е обстоятелството, че към настоящия момент същият е народен представител в 43 – то Народно събрание и в това си качество се ползва с имунитет.

След предложение от страна на наблюдаващите прокурори, отправено на 19 октомври 2016 г., главният прокурор е сезирал Народното събрание, тъй като съгласно чл. 70 ал. 1 от Конституцията в тези случаи Парламентът е органът, който може да даде разрешение за възбуждане и провеждане на наказателно преследване срещу народния представител Делян Добрев.