Официалната процедура продължи около 3-4 минути

БСП върна мандата за съставяне на нов кабинет. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова получи втория проучвателен мандат от президента Росен Плевнелиев.

Официалната процедура продължи около 3-4 минути. Държавният глава Росен Плевнелиев връчи издадения указ на Корнелия Нинова, която го прие и веднага върна предварително подготвения от БСП отказ за съставяне на правителство в това Народно събрание.

От левицата още преди седмици заявиха, че няма да правят опити за формиране на кабинет в рамките на този парламент. След процедурата държавният глава изрази надежда при връчването на третия проучватлен мандат да се състави кабинет.

Раздаването на мандатите започна миналата седмица, когато Плевнелиев връчи първия на премиера в оставка и лидер на партията с най-голямата по численост парламентарна група Бойко Борисов. Председателят на ГЕРБ върна веднага мандата, както бе обещал.

Предстои президентът да връчи третият проучвателен мандат, като се очаква той да бъде получен от Реформаторския блок. Още в петък президентът Плевнелиев изрази подобни настроения. 

Междувременно Реформаторският блок вече започна консултации с парламентарно представени политически сили, за да разбере дали е възможно в рамките на този парламент да бъде формирано стабилно мнозинство. 

Източник: "Дарик", в. "Сега"