Набавяйте си допълнително желязо, витамин С и цинк

Косопадът засяга мъжете, така и жените. Генетиката играе своята роля, на има и други фактори: хормонален дисбаланс, понижена функция на щитовидната жлеза, недостиг на определени хранителни вещества, недостатъчно кръвообръщение на скалпа. Немалко храни обаче съдържат витамини и минерали, които поддържат косата здрава. Ето какво е нужно да си набавите и от кои храни:

- Достатъчно есенциални мастни киселини

Незаменимите мастни киселини са специфични мазнини, които са от решаващо значение за правилното функциониране на организма. Консумирайте повече орехи, ленено семе, риба и авокадо.

- Производство на колаген

Колагенът обгражда косъма. Най-добрият начин за стимулиране производството на колаген не е чрез някаква скъпа медицинска процедура, а чрез набавяне на повече витамин С - например от цитрусови плодове, ягоди и червени чушки.

- Храни, богати на желязо

Желязото също е от съществено значение за растежа на косата и може да се намери в зелени листни зеленчуци, праз, кашу, сушени плодове, смокини и горски плодове. За да помогнете на организма да абсорбира желязото, трябва обаче да си набавяте и достатъчно витамин C.

- Цинк

Сред хранителните източници на силициев диоксид са краставицата, мангото, зелените листни зеленчуци, фасулът, целината, аспержите. Силициев диоксид има и в билката хвощ. Други от храните с високо съдържание на цинк са тиквени семки, пресни стриди, бразилски орехи, яйца, орехи.

Не на последно място: Следете състоянието на щитовидната жлеза. Хипотиреоидизмът може да доведе до изтъняване на косата. Добавете морски зеленчуци, например водорасли: нори, дулсе, уакаме - те са богати на йод и балансират това състояние. Избягвайте чешмяна вода за пиене, тъй като тя обикновено съдържа флуор и хлор.

Виж още: За да имате здрава коса, се освободете от стреса

Източник: Foodpanda