Най-здравословните храни в света са сезонните, защото тогава имат оптимален вкус и хранителна стойност, напомнят от foodpanda

Изследване, осъществено през 1997 г. от британското Министерство на земеделието, рибарството и храните, установило значителна разлика в хранителното съдържание на пастьоризирано мляко през лятото и зимата.

Йодът е повече през студения сезон, а в топлия нараства количеството на бета-каротина. Тези различия в състава на млякото се дължат предимно на различията в храненето на кравите през двата сезона. 

Виж още: Рецепти за сезона в Kulinaria.bg

По същия начин учени в Япония са измерили, че съдържанието на витамин C в спанака не е едно и също през лятото и зимата. 

Най-здравословните храни в света са сезонните, защото тогава имат оптимален вкус и хранителна стойност, напомнят от foodpanda и съветват:

- През пролетните месеци се фокусирайте върху зеленчуците и зелените храни - швейцарско къдраво зеле, спанак, маруля, пресен магданоз и босилек.

- През летните месеци се придържайте към плодовете - ягоди, ябълки, круши, сливи, зеленчуци като броколи, карфиол и царевица; подправки като мента и кориандър. 

- През есенните месеци включете в менюто си повече моркови, сладки картофи, лук и чесън, както и подправки като джинджифил, пипер и синапено семе. 

Виж още: Пет храни, които да консумираме през есента

- През зимните месеци наблягайте на животинската храна: риба, пилешко, говеждо и агнешко месо, а от зеленчуците - картофи, лук и чесън.