Treehotel предлага съвременен лукс в стаи, разположени в короните на дървета насред девствена шведска гора

Помниш ли как като деца си мечтаехме да си построим къщичка в короната на някое дърво и да прекарваме там часове далеч от възрастните? Е, очевидно и едни шведи са обичали да го правят, защото са се сетили да доразвият идеята в цял хотел, разположен в гората. Съпрузите Брита и Кент са се вдъхновили от шведски филм, в който трима мъже от Стокхолм решават да се върнат към корените си, като построят къща сред дърветата.

Treehotel се намира в гората до селото Харадс, в най-северната част на Швеция. Предлага 5 уникални стаи в короните на дърветата, на 4-6 метра над земята, построени през 2010 г. До тях се стига по рампи, мостове и електрически стълби. Не си мисли обаче, че само защото си в гората, трябва да се лишиш от комфорт и лукс. Съвременният дизайн на стаите е дело на най-добрите скандинавски архитекти. Не само архитектурата, но и мебелировката, осветлението и материалите, използвани във всяка стая, са различни.

Външните стени на стаята „Огледален куб“ са точно такива – огледални, и отразяват околната среда. За да не се блъскат птиците в стените, те са покрити с инфрачервен филм, невидим за хората, но видим за пернатите.

На покрива на „Хижата“ е разположена голяма дървена платформа, от която се влиза в стаята.

Апартаментът „НЛО“ е изработен от издръжлив композитен материал и наистина изглежда като летяща чиния. Разгърнат е на два етажа и е предвиден за двама възрастни и две деца, с отделни спални, баня и дневна, което го прави идеален за семейни почивки.

Екстериорът на „Птичето гнездо“ си е точно това – едно гигантско гнездо. До стаята се качваш по сгъваема стълба. После можеш бързо да се скриеш в този своеобразен камуфлаж и да станеш част от обкръжаващата те среда. Интериорът пък е просторен, уютен и подходящ за семейство с две деца. Стените са облицовани с дървени панели.

„Синият конус“ кой знае защо е... червен. Простата дървена структура е легнала на 3 подпори.

Най-голямото помещение - „Водно конче“ (52 кв.м) може да функционира като конферентна зала и жилищен апартамент. Една от най-приятните отличителни черти на помещението са големите панорамни прозорци. Водното конче е направено от дърво, а отвън е облицовано с ламарина, която с течение на времето става все по-ръждивокафява и се слива с гората.

Очаква се до края на годината да бъдат завършени още 3-5 стаи, пак в познатия изтънчен стил на хотела.

Той има и сауна за до 8 човека, разположена сред вековните борове.

Ресторантът и рецепцията на хотела са в близкия „Пансион на Брита“, изграден в стила на периода 1930-50 г. Разбира се, ако предпочиташ уединението, ястията могат да бъдат доставени и до стаята ти. Кухнята е домашна и типична за района, а специалитет е дивечовото.

Напълно в тон с обкръжаващата го среда, Treehotel има минимален екологичен отпечатък. Стаите са оборудвани с модерни тоалетни, изгарящи всичко, което попадне в тях, и мивки, пестящи вода. „Огледалният куб“ пък има „замразяваща“ тоалетна, която през зимата помага и за отоплението на стаята. При построяването на хотела не е отрязано нито едно дърво. Помещенията се отопляват с подово лъчисто отопление, а електричеството се осигурява на място с помощта на силата на водата.

Treehotel е идеалното място да избягаш от стреса и да презаредиш, докато се наслаждаваш на абсолютното спокойствие в гората. Оттук се разкрива прекрасна гледка към река Луле.

Съзерцаването на природата с книга в ръка е най-добрият начин да прекараш дните си в хотела, но ако това в един момент ти омръзне, има достатъчно други дейности, които да запълнят времето ти.

През зимата се предлагат специални нощни сафарита, по време на които можеш да се любуваш на фантастичното северно сияние. Адреналинът ти ще вдигнат обиколките из замръзналия пейзаж с шейни, теглени от кучета, и не по-малко вълнуващо каране на ски или бобслей, теглени от кон. Ако те влече ескимоският живот, ще те научат как да си построиш иглу. Идването на лятото пък можеш да отбележиш с разходка с кон, колело или пеша. През най-колоритния сезон – есента, нищо не е по-приятно от излета с каяк по реката, докато се радваш на чистия, свеж въздух. Ако пък си рибар, околните води предлагат добри възможности да практикуваш хобито си целогодишно. За почитателите на местната култура подходящи са екскурзиите, които запознават с живота на хората от етноса сами, прочути като пастири на елени.

Помечтай с това видео: