Малки групи, представящи се за православни патриоти и русофили, разбиха шествието в последните му минути

Скандал избухна на протеста в Асеновград  минути преди приключването му снощи.  Опитите на няколко малки групи да диктуват маршрута на шествието вбеси част от протестиращите, съобщава Би Ти Ви. 

Поводът за скандала стана разделението на протеста. Малка група с мегафони и озвучителна уредба, представящи се за русофили и православни патриоти, се опита да направлява шествието. Вместо протестът да остане пред основния полицейски кордон имаше призив хората да се върнат пред сградата на общината. Така около 22 ч. шествието се разпадна.

Няколко хиляди души излязоха на 12-я поред протест в Асеновград. Исканията на хората са за засилено полицейско присъствие в града, справедливи и адекватни присъди за всички, без значение от техния етнос, както и равни права и задължения за всички български граждани. 

Виж още: Няколко хиляди на протест в Асеновград, Перата нападна репортер на Би Ти Ви

Със скандирания "Сърце и душа за България", "Българи, юнаци", и с трибагреници в ръце, многохилядното шествие потегли по улиците на града.  

Полицейското присъствие в Асеновград беше засилено. Стотици служители на реда са разположени по улиците на града, като проверят личните документи на протестиращите.

Виж още: Крайно време е за истински дебат по въпроса с ромската интеграция

На протеста бяха прочетени думи в подкрепа от българите от  Македония, Бесарабия и Банат. Присъстващите събираха пари и за лечението на 27-годишен младеж, пребит от роми в Смолян преди дни. Пострадалият, който се оказва здравно неосигурен, остава в изключително тежко състояние в клиниката по неврохирургия на пловдивската университетска болница. Той е с фрактури на черепа и черепната база, получени след удари с кол по главата. Двамата му нападатели са арестувани. 

До протестите се стигна заради нападението от 26 юни над състезатели и треньори от отбора по гребане. В ареста останаха 9-ма задържани заради мелето, а други двама излязоха срещу парична гаранция.

Източник: Би Ти Ви