След две десетилетия в немския град ще има 17 хил. акра зелени площи

До 20 години властите в Хамбург са решили да превърнат немския град в място, бликащо от зеленина и свободно от автомобили. Идеята е до две десетилетия колите да бъдат "отклонени" от основните пътни артерии, пише UReport.

Заедно с това ще бъдат построени пешеходни зони и велоалеи, които да града в големи зелени мрежи. Това цели да ограничи трафика в рамките на града.

Хамбург планира нови зелени площи да обединят съществуващите паркове, градски градини и гробищни комплекси в едно. Това ще позволи да се присъединят и покрайнините на Хамбург, за да могат пешеходци и велосипедисти спокойно да стигнат до всяка точка на града.

Виж повече: На дъното сме в класацията по транспорта в ЕС 

Целта е след 20 години в немския град да има цели 17 хил. акра зелени площи, което се равнява приблизително на 40% от общата площ на града.

Моторните превозни средства няма да бъдат забранени напълно в основните пътни артерии, но властите в града се надяват, че те сериозно ще се намалят и жителите и туристите ще се придвижват в града предимно пеша и с колело, а употребата на автомобили да се сведе до неделна разходка извън града.

Виж още: Как красотата спаси гората

Чрез създаването на зелен обръч, градът се обръща към проблема с увеличаващите се температури в урбанизираните части. Средната температура във втория най-голям германски град се е покачила с 9 градуса по Целзий в последните 50 години.