МВР извършва проверка относно целенасочена мащабна акция за дискредитиране и дестабилизиране на финансово-кредитната система на страната.

Трябва да бъде направено ясно разграничение, че в момента МВР не извършва и не провежда разследвания спрямо финансови институции, в това число банкови и небанкови финансови институции. Нямаме и планирани такива разследвания. Това заяви в предаването "От петък до петък" по БНР главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

До вчера имахме два механизма – единият беше разпространяване на неверни слухове и твърдения чрез есемеси и чрез имейли. В днешния ден имаме засечени два нови елемента в тази пропаганда – чрез разпространяване на слухове, че полиция обикаля банковите клонове – това категорично не е вярно, нямаме отношения и не сме изпращали наши служители. 

Вторият момент е, че вече имаме конкретна информация, че физически лица, които нямат финансови, търговски или каквито и да е юридически отношения с банкови институции, които отиват пред клоновете и проверяват вътре какви са условията за кредитите, какви са лихвите и т.н. 

На практика те създават едно внушение в обществото за наличие на опашки и т.н. Става дума за банкови институции. Доколкото разбирам се опитват да разширят обсега на банковите институции. Целта на всичко това е дестабилизация и всяване на смут в обществото.

Лазаров не отрече съмненията, че някой изпраща тези хора пред банките и за това им се плаща. Той подчерта, че МВР има насоки кой стои зад това, обаче бе категоричен, че може да се говори повече, когато има конкретни факти и доказателства. По думите му в момента важното е обществото да е добре информирано.

Виж още: БНБ: Вложенията са гарантирани