Според британския в. "Дейли Експрес" Брюксел ударно въвежда еврото за всички държави от ЕС, включително България

Германия е готова да затегне фискалната дисциплина в ЕС и в страните от еврозоната. Това пише немският в. "Ханделсблат", цитиран от в. "Сега". 

Германският финансов министър Волфганг Шойбле е изготвил проект, който предвижда да се засили финансовият контрол при спазването на фискалните правила в държавите членки след решението на Великобритания да излезе от ЕС. 

В документа, озаглавен "Инициативи след референдума във Великобритания", се посочва, че "на страните членки не трябва да се разрешава да пренебрегват задълженията си за стабилен бюджет и структурни реформи, целящи икономически растеж". Берлин предлага също "право на отхвърляне", което може да се прилага за проектобюджетите на страните от еврозоната и да действа като стимул за предприемането на реформи. 

Предвижда се също и въвеждането на икономически препоръки, съобразени с условията във всяка държава и обвързани със структурните фондове на ЕС. Според предложението на Министерството на финансите на Германия ролята на ЕК трябва да се сведе до "пазител на договорите", а мониторингът на бюджетната политика на страните - членки на ЕС, да се осъществява от независим орган, пише в. "Ханделсблат".

Виж още: Капанът, заложен от Дейвид Камерън, може да убие Brexit 

Междувременно британският в. "Дейли експрес" излезе с твърдението, че Европейската комисия планира ударно да въведе еврото за всички държави от ЕС, включително и в България. Според изданието двигател на идеята е председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, който след решението на Великобритания да напусне ЕС, настоявал за мерки, които да задълбочат евроинтеграцията във всички държави. В момента извън еврозоната са България, Полша, Румъния, Унгария, Хърватия, Чехия, Дания и Швеция.

Доколко е възможно обаче лансирането на подобен проект в кратки срокове, засега не е ясно, тъй като въвеждането на еврото в толкова държави изисква сериозна фискална подготовка и най-малкото - отнема време. Това каза и българският премиер Бойко Борисов пред журналисти в парламента днес.

"Въвеждането на еврото не е в това искаш или не искаш. В предприсъединителните договори ние сме поели ангажимент да въведем еврото. Това, че не го правим, е заради допълнителни изисквания и към момента можем да си позволим да се забавим. В предишното правителство с финансовия министър Дянков искахме да влезем в чакалнята на еврозоната. При ниския бюджетен дефицит, стабилността на банките, огромния фиск резерв, при ниския дълг - имаме възможност във всички критерии да се включим в момента. Но ще го направим, колкото се може по-късно. Защото на практика - вие не го усещате, както и инвеститорите, чрез валутния борд имаме фиксиран курс и това дава спокойствие. Няма нищо трагично в това, напротив. Колкото по-единна иска да е Европа, нормално е в един момент всички да имаме и единна валута", каза Борисов.

ЕК представи вчера предложението си за евробюджета за 2017 г., съобщиха от пресцентъра на институцията. Той е в размер на 134.9 млрд. евро и е съсредоточен върху основните политически приоритети на Европа - подпомагане на възстановяването на икономиката, подобряване на сигурността и преодоляване на хуманитарните предизвикателства в съседните на ЕС държави. 

Виж още:Евродепутатите призоваха за бърз Brexit и дълбока реформа на ЕС

"ЕС е изправен пред огромни предизвикателства и в тези трудни времена един целенасочен и ефективен бюджет на ЕС не е лукс, а необходимост. Той служи като буфер срещу сътресенията, дава тласък на икономиката и помага за решаването на проблеми като бежанската криза", заяви еврокомисарят, отговарящ за бюджета и човешките ресурси, Кристалина Георгиева.

Източник: в. "Сега"