Канцлерът Меркел обяви, че е гласувала срещу идеята, но нейният глас не стигна, за да бъде отхвърлен законопроектът, прокаран от левите партии в Бундестага

Бундестагът одобри тази сутрин узаконяването на еднополовите бракове в Германия, предаде АФП. Долната камара на Германския парламент прие законовата промяна, постановяваща, че "бракът е сключван между двама души от различен или от един и същи пол". 

В полза на промените гласуваха левите партии в Бундестага - социалдемократите, които са по-малкият партньор в управляващата коалиция на канцлерката Ангела Меркел, Зелените и Левите. 

Някои от депутатите на Християндемократическия блок на канцлера Ангела Меркел също гласуваха в подкрепа на мярката. 

Самата Меркел е противничка на идеята за еднополовите бракове, но наскоро призова депутатите си да гласуват по съвест. В подкрепа на закона се обявиха 393 депутати. 226 консервативни депутати бяха против. 

Канцлерът предвиждаше законопроектът да се гласува след парламентарните избори в края на септември, но нейните коалиционни партньори прокараха промените за гласуване още сега, като заедно със Зелените и Левите наложиха гласуване само няколко дни след това изказването на канцлерката.

Виж още: И Меркел пак изненада всички

"За мен бракът от гледна точка на конституцията ни е брак между мъж и жена и затова не гласува в подкрепа на този законопроект днес", каза Меркел, цитирана от Ройтерс. В същото време тя изрази надежда, че "днешното гласуване не само ще насърчи уважаването на различните мнения, но и ще донесе повече социална сплотеност и мир".

Така Германия се присъединява към 20-те западни държави, 13 от които европейски, където вече са узаконени еднополовите бракове. Законопроектът трябва да бъде одобрен и от горната камара на парламента, Бундесрата, за да влезе в сила, което вероятно ще стане преди края на тази година.

През 2001 г. Германия въведе граждански съюз, който дава права като при брак, освен за някои данъчни облекчения и за осиновяване. Новият законопроект дава на хомосексуалните право да осиновяват деца.

Източник: АФП