Противниците на икономиите излязоха да празнуват резултата от референдума

Гръцкият народ отказа да приеме предложените от Тройката условия за продължаване на подпомагането на гръцката икономика. Около 2/3 от жителите на южната ни съседка гласуваха с "Не" на състоялия се в неделя референдум. Избирателната активност е била близо 60%, предаде АФП.

Малко преди 22 ч. местно време, три часа след края на референдума, бяха преброени половината от бюлетините. С "Не" са гласували 61,21%. С "Да" гласуваха 38,74%.

За Гърция това е първи референдум от 40 години насам и осми в новата история на държавата.

По данни от социологическите проучвания не може да се определи коя от двете страни взима превес. Референдумът е водеща тема за международните новини и се отразява от журналисти от цял свят.

Интервю: Гръцката криза през погледа на една българка, живееща в Атина

Същевременно Върховният административен съд на Гърция отхвърли жалбата срещу референдума. С нея се искаше отмяната на гласуването, защото поставя на всенароден вот въпрос за фискалната политика, което не е разрешено от закона. 

Празник за противниците на икономиите

Противници на предложението на кредиторите за реформи в замяна на финансова помощ се събраха на централния площад "Синтагма" в Атина.

Те излязоха след обявяването на предварителните резултати от референдума, за да отпразнуват своята "победа", предаде ТАСС.

Площадът се изпълни с хора, носещи гръцкия флаг и плакати с лозунг "Не на мерките за икономии!".

Тройката все още без коментар и реакция

Няма планове за спешна среща на финансовите министри от еврозоната в понеделник, 6 юли, след като гърците с голямо мнозинство отхвърлиха условията на спасителната сделка с международните кредитори, заяви представител на еврозоната, цитиран от "Ройтерс".

EЦБ и БНБ са отказали коментар на информацията, според която базираната във Франкфурт финансова институция ще осигури достъп до рефинансиране, предлагайки евро на банковата система срещу допустими обезпечения.

Митинги и погроми преди референдума

Снощи в Атина се проведоха два митинга - в подкрепа и срещу спасителния план на кредиторите.

20 хил. души заявиха подкрепата си за мерките, предложени от тройката. По време на антиправителствения митинг около 30 души влязоха насилствено в магазин в столично предградие, иззеха храните и ги раздадоха на хората.

На по-малко от километър, на площад "Синтагма", пък около 25 хил. души излязоха на демонстрация с призив да се отговори с "Не" на референдума. На трибуната на площада излязоха да говорят представители на испанската и германската левица, към които се присъедини и гръцкият премиер Алексис Ципрас.

В началото на демонстрацията малка група младежи започна да хвърля камъни, а полицията отговори с шокови гранати и се стигна до арести.

Източник: АФП, Ройтерс, Нова телевизия