Мярката, въведена от 1 януари, цели да предпази служителите от преумора на работното място и да балансира общественото мнение за прокарваните промени в трудовото законодателство на страната

Представете си приятен съботен следобед. Излезли сте с приятели или със семейството навън в парка, радвате се на хубавото време и свободния ден - и изведнъж телефонът ви започва да вибрира, защото сте получили писмо на служебната поща от шефа си, който ви кара да свършите нещо извънредно. 

Наистина неприятно, но работата не спира. Във Франция обаче повече такива ситуации няма да се случват. 

От 1 януари в страната влиза забрана шефовете да изпращат съобщения на служителите си в почивните им дни. Това е записано в промените на трудовото законодателство, които предизвикаха редица протести в страната, пишат френски медии.

Според новия закон фирми с над 50 служители нямат право да притесняват работниците късно вечер и по време на уикенда. Ако бъдат все пак изпратени, служителят има правото да ги игнорира, без това да им последствия за него. 

Виж още: Служебни мейли по време на отпуск - по-добре не!

Промяната цели да предпази служителите от преумора на работното място.

Въпреки това правителството признава, че законовата забраната за съобщения в извънработно време е по-скоро пожелателна, тъй като не се предвиждат санкции за онези, които не я спазват. 

Управляващите все пак се надяват, че фирмите ще обърнат внимание на проблема с прекалената ангажираност на работниците.

Тази практика вече се възприема от редица компании по света като "Хъфингтън поуст", "Фолксваген" и "Даймлер".

Виж още: Сори, шефе, в извънработно време съм!

На тази промяна може също така да се гледа като на опит за балансиране с останалите промени в трудовото законодателство на Франция, които дават на работодателите много по-голяма свобода върху уволняването на персонал и определянето на работно време.

Именно те предизвикаха бурно недоволство и безредици в средата на 2016 г., като протестите в страната често прерастват в сблъсъци с полицията. 

Видео: Запалиха движеща се полицейска кола в Париж

Източник: Bulevard.bg / GQ/АФП