Разследване на "Господари на ефира" показа как се купува фалшива диплома

Фалшивите дипломи от всички български висши училища, а също и за средно образование, са с много добро качество и според "търговците" - няма разлика с оригинала. Това показа разследване на Нова телевизия и "Господари на ефира".

Строга организация на фалшификаторите

Според разследването интернет създава подходящите условия за развитието на този бизнес, като организацията на подобен род начинания е изключително професионална - едни правят документите, други ги рекламират, трети ги продават.

Цените на една фалшива диплома варират около 2000 лв. Самите документи са като истински - с печат, холограма и подписи. Това кара и журналистите да подозират, че измамниците имат вътрешни хора в Министерството на образованието.

Самите продавачи твърдят, че са "на пазара" от десет години и цялата схема е изпипана идеално. Те споделят, че най-много се търсят документи за средно образование, за изваждане на шофьорска книжка.

Опасната страна на тези фалшификати

Те обаче изготвят и доста по-специализирани дипломи - например за фармацевт, което е потенциално опасно за хората, които ще си купят лекарство от такъв специалист или ще потърсят съдействие от него.

Разследването на "Господари на ефира" е провокирало и органите на реда, които са се самосезирали и сега се чакат резултати от извършени проверки.

Източник: "Господари на ефира"