Микрофинансирането на млади предприемачи на възраст до 29 години идва от оперативната програма "Развитие на човешките ресурси"

Евтини кредити до 50 хил. лв. ще може да получат младежи, които стартират собствен бизнес. Финансирането ще дойде от новосъздадения Фонд на фондовете, който управлява средствата по финансовите инструменти на ЕС, съобщава "Стандарт". 

"За първи път с евросредства ще се осигури микрофинансиране на млади предприемачи на възраст до 29 години, като с приоритет ще бъдат хората от Северозападна България и други региони с висока безработица", посочва министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. 

Преди това по ОП "Развитие на човешките ресурси" ще бъдат подбрани безработни младежи и обучени за бъдещи предприемачи. Схемата е на стойност 5 млн. лв., като по нея ще се предостави комплекс от обучения и услуги, които да подпомогнат младите хора в разработката на идеите си за собствен бизнес, в придобиването на нужните мениджърски умения, в разработването на успешни бизнес планове. 

Именно с тези бизнес планове младите предприемачи на по-късен етап ще кандидатстват за евтини микрокредити. 

Виж още: 4 съвета, преди да стартирате нов бизнес

ОП "Развитие на човешките ресурси", която се управлява от социалното министерство, първа подписа споразумение с Фонда на фондовете за предоставяне на 50 млн. евро за новите финансови инструменти. Не само младежи ще имат достъп до евтини кредити за стартиране на собствен бизнес, посочва Русинова и допълва, че такава възможност ще се даде и на работещи, и на безработни на по-късен етап.

"Очаква се Фондът на фондовете да заработи от началото на 2017 г. Министерството на труда е планирало с част от 50-те милиона евро, с които участва във фонда, да бъдат гарантирани и евтини кредити за създаване и развитие на социални предприятия. Социалното министерство подготвя и промени в Закона за насърчаване на заетостта, в които да регламентира специални пакети за дълготрайно безработни, които приемат да започнат работа извън населеното място", коментира още министър Русинова. 

В момента на много места в страната липсват работодатели и целта е да стимулираме мобилността на хората, посочва тя.

Виж още: Пет идеи за нов бизнес, които не изискват голям начален капитал

Пакетите за мобилност ще включват поемане на транспортните разходи по преместването, също и разходите за наем през първите няколко месеца, както и таксите за детска градина, ако семейството има деца. 

От тази помощ ще може да се възползват безработни, регистрирани повече от 12 месеца в бюрата по труда. Подобни пакети за мобилност ще се предлагат и на младежи, които излизат от домовете за лишени от родителски грижи.

Източник: в. "Стандарт"