Решението, прочетено по италианско дело, важи за всички държави от ЕС и с него трябва да се съобразяват всички институции и съдилища, съобщава "24 часа"

Работодател може да удължи трудовия ден на служителите си от непълен на пълен и без тяхното съгласие. В този случай той не нарушава правилата на ЕС, не дискриминира служителите си, постанови Съдът на ЕС в Люксембург (CJUE).

Решението, прочетено по италианско дело, важи за всички държави членки на ЕС и с него трябва да се съобразяват всички институции и съдилища. То тълкува и допълва Директива 97/81/ЕО на съвета от 15 декември 1997 г.

Според евросъдиите дискриминация би имало в обратния случай - когато работодателят промени трудовия договор на служителя от пълен на непълен работен ден.

Виж още: За и против 4-дневната работна седмица

Казусът стига до Люксембург заради спор между правосъдното министерство на Италия и негова служителка. Тя работела там от 2000 г. при намалено наполовина работно време - три дни в седмицата. През 2011 г. министерството, въз основа на влязъл в сила година по-рано закон, я задължило да работи на пълно работно време, шест дни в седмицата.

Служителката не била съгласна, защото това ограничавало времето й за семейството, за професионално обучение и интелектуално развитие. В своя защита тя се позовала на въпросната директива 97/81/ЕО.

Виж още: Професиите, които най-добре съчетават работа с личен живот

Италианското правосъдно министерство не приело аргументите и наредило на служителката да спазва новото работно време. Спорът стигнал до районния съд в Тренто. Преди да го решат, магистратите поискали от колегите си в Люксембург да им изяснят европравилата, за да го решат правилно. Те постановиха решение, задължително за целия ЕС.

Източник: "24 часа"