България засега е единствено държава-транзит на чуждестранни бойци

Няма конкретни данни за българи в редиците на Ислямска държава в Ирак и Сирия (ИДИС). Това е заявил директорът на Европол Роб Уейнрайт в отговор на въпрос на българския евродепутат от Европейската народна партия (ЕНП) и ГЕРБ Емил Радев, предаде агенция "Фокус".

Само държава транзит за джихадисти

Според европейския координатор за борба срещу тероризма Жил дьо Кершов България засега е единствено държава транзит на чуждестранни бойци към Турция и оттам към Сирия.

Радев е задал въпроса си по време на дебата за тероризма, чуждестранните бойци и тенденциите в борбата с тероризма в рамките на заседанието на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент.

Това е още едно опровержение на информацията на министъра на отбраната на служебното правителство доц. д-р Велизар Шаламанов за българи, биещи се на страната на Ислямската държава. Преди дни информацията на Шаламанов беше отречна от директора на Националната разузнавателна служба ген.-майор Драгомир Димитров.

Над 3000 европейски граждани, биещи се за Ислямската държава

Виж още: Да, ставащото в Ирак беше предрешено

По време на самата дискусия всички разузнавателни служби потвърдиха информацията, че над 3000 европейски граждани се бият в редиците на Ислямска държава. Те призоваха държавите членки за повече действия с цел предотвратяване на радикализацията, прилагане на Резолюция 2178 на Съвета за сигурност на ООН и засилено сътрудничество между службите за сигурност и разузнаване.

Анис Българина

Междувременно разследване на арабиста професор Владимир Чуков и журналиста от bTV Светослав Иванов доказва, че при атака на американски дрон преди година е загинал млад мъж, известен с прякора Анис Българина.

Информация за смъртта му се е появила в "САЙТ" - специализирана платформа за наблюдение на ислямистките активности, която първа разпространи потресаващите видео материали с убийствата на чужденци от ислямска държава.

Анис Българина е бил убит от атака на американски безпилотен самолет преди година.