Поне осем души се издирват из целия континент във връзка с атентатите в Париж и Брюксел. В списъка е и нов заподозрян за експлозиите на летище Завентем - Наим ал Хамед

Поне осем души, съпричастни към атентатите на Ислямска държава в Париж и Брюксел, се издирват от европейските служби за сигурност, съобщава Си Ен Ен.

Имената им са в 11-страничен бюлетин, пуснат в циркулация сред правоприлагащите органи в Европа ден след терористичните актове в белгийската столица.

За всички, с изключение на един, се твърди, че имат връзка с Абделхамид Абауд, сочен като "мозъка" зад нападенията във френската столица на 13 ноември, или със Салах Абдеслам - единственият оцелял тогава, арестуван този месец в Брюксел.

Виж още: "Журналист" обвинен за атентатите в Брюксел

Документът дава представя за географския обхват на Ислямска държава на Стария континент, отбелязва Си Ен Ен. Трима от заподозрените са

жители на Холандия, Германия и Швеция или са прекарали известно време там

Назовани са двама от тях. за Наим ал Хамед се смята, че може да е издирваният трети атентатор от летището в Брюксел. Името на първия фигурира в неговите сирийските документи, но се предполага, че самоличността му е фалшива - както и самоличността на Монир Ахмед Алааж, с когото пристигнали в Европа от Сирия през септември.

Седмици по-късно Абдеслам ги взел от хотел в близост до бежански център в Улм, Германия, и ги откарал в Брюксел. Въпросният Алааж бил арестуван заедно с него в квартал Моленбек на 18 март. 

Виж още: ЕС прави експертна антитерористична група

Вторият от бюлетина с издирваните за тероризъм е Йони Патрик Мейн, който е от смесен белгийски и малийски произход и навремето работел във видеотека в Брюксел. Той влязъл в полезрението на службите още когато придружавал Абауд в Сирия през 2014 г.

Заедно с Абауд и 13-годишния му брат Юнес се качил на самолет от Кьолн до Истанбул на 20 януари 2014 г. И двамата мъже били част от мрежата на вербовчик, известен като Халид ал Зеркани - базиран в Брюксел джихадист ветеран от Афганистан, когото наричали "Дядо Коледа", защото финансирал пътуванията до Сирия. Миналата година той беше

осъден в Белгия на 12 години затвор

Според белгийски анализатор, цитиран от Си Ен Ен, Мейн отишъл в Сирия през април 2013, после се прибрал у дома си, където попаднал за кратко в ареста, но успял да се върне в Сирия на другата година. През март 2014 бойците на Ислямска държава в Рака качили в "Туитър" негова снимка със съобщение, че е убит.

Статутът му понастоящем е неизвестен, но включването му в секретния бюлетин води до извода, че смъртта му може да е била инсценирана - също като при Абауд.

Виж още: Защо "Ислямска държава" удря Европа и как джихадистите избират целите си?

Източниците на Си Ен Ен твърдят, че Абауд организирал няколко амбициозни заговора с различни цели в Европа, един от които беше осуетен при обиска във Вервиер, Белгия, през януари 2015.

Негов съучастник бил Реда Крикет, друг представител на мрежата около Зеркани, арестуван в Париж миналия четвъртък. Според френския вътрешен министър Бернар Казньов мъжът бил на последните етапи от планирането на ново нападение, а в наетия от него апартамент в парижкото предградие Аржентьой полицията намерила 2 кг експлозив и няколко автомата "Калашников".

С Крикет били свързани и двама от задържаните в Брюксел на следващия ден. В неделя в Ротердам пък бил арестуван друг мъж в рамките на същото разследване - 32-годишен французин на име Анис Б., обвинен в "съучастие при планирането на терористично нападение", твърдят френски медии.

Абауд е свързан и с първото нападение от симпатизант на Ислямска държава в Европа -

Мехди Немуше, с когото разговарял близо половин час по телефона четири дни след като напуснал летището в Кьолн през януари 2014. Пет месеца по-късно Немуше открива огън по еврейския музей в Брюксел и убива четирима души. Той все още очаква да бъде изправен пред съда във Франция.

Виж още: Ислямска държава е обучила над 400 души за атаки в Европа

Обучаването на кадри за терористичните операции на Ислямска държава в Европа включва работа с експлозиви, стрелба и... комуникации, допълва Си Ен Ен.

Миналото лято в Париж беше арестуван френски студент, заподозрян, че планира да вземе заложници в концертна зала. Реда Хаме разказва пред следователите, че е бил обучен в стрелба от Абауд в Рака в началото на юни - но когато се върнал във Франция, се отказал от участие в заговора.

Именно той разкрива, че при пребиваването си в Сирия е бил инструктиран да шифрова електронната си кореспонденция със софтуера Truecrypt, който Абауд му прехвърлил на флашка...

Виж още: Турция засрами Брюксел

Източник: Си Ен Ен