Причината е забавяне на директиви и недоброто планира на министерствата

Европейската комисия е стартирала четири процедури по нарушения по Договора за функциониране на Европейския съюз. Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева на последното заседание на правителството, предаде OFFnews. 

"От неизпълнените мерки, 32 са законопроекти, намиращи се на различен етап на разработване и приемане, 12 са внесени в Народното събрание и имаме четири мерки със стартирани процедури по нарушения по Договора за функциониране на Европейския съюз и когато това го направим, процедурите ще бъдат спрени", пояснява Кунева.

По думите й най-проблемно е забавянето в промените на Закона за обществените поръчки и на този за концесиите. 
"В енергетиката имаме най-много, всъщност, неизпълнени и стартирана процедура. Моля, наистина да направим всичко възможно, за да стои добре страната", обясни още тя.

Според Кунева виновни за забавянето са четирите министерства - на вътрешните работи, на земеделието,на транспорта и на финансите. Основната причина е недоброто планиране на директивите в работата на ведомствата, както несъгласуване по между им. 

Виж още: България на 4-то място по финансова полза от ЕС​

"Какви са причините, когато се бавим? Много дълго съгласуване, недостатъчно ритмично и лошо планиране. Ако планираш, че един акт ще ти влезе в Министерски съвет и срокът за изпълнение е 31 декември, давам го само като пример, очевидно нещо няма да е съвсем наред", коментира Кунева.

Страната ни е успяла да въведе седем европейски директиви към 10 декември от общо 1099, като дефицитът по въвеждането е 0,6%. От правителствената пресслужба уточняват, че от посочените 7 директиви, в края на декември са останали невъведени четири, а изпълнението на мерките е прехвърлено за 2016 г. 
 

Източник: OFFnews.bg