Вътрешните министри на страните от Евросъюза за пореден път обещаха ускорени мерки за проследяване на терористи

Вътрешните министри от ЕС за пореден път обещаха ускорени общи мерки за проследяване на терористи и превантивни действия срещу радикализацията на европейски младежи. 28-те държави се ангажираха да обменят повече разузнавателни данни и призоваха депутатите в Европейския парламент да приемат през април законите за единен регистър на самолетните пътници и оръжейния контрол.

Вицепремиерът и Румяна Бъчварова наблегна на бързината, необходима за изпълнение на антитерористичния план: "Трябва да признаем факта, че терористите ни изпреварват. Ние вървим крачка след тях. Затова трябва да сме много по-бързи и ефективни. Основният въпрос, който стои пред нас, е

коя е причината за това явление

Защо млади хора, които са родени и социализирани в Европа, толкова много се радикализират, че искат да я унищожат?"

Според МВР шефката обаче у нас няма информация за наличие на общности, в които да се събират лица, застрашаващи сигурността. Нямаме чуждестранни бойци, ние регистрираме тези, които са заподозрени за такива на влизане или излизане, но на територията на България към момента нямаме такова място и такава общност, категорична бе тя.

Виж още: Защо "Ислямска държава" удря Европа и как джихадистите избират целите си?

Извънредната среща на вътрешните и правосъдните министри на държавите от ЕС след терористичните актове в Брюксел от 22 март завърши със заключителна декларация, според която в рамките на "Европол" се създава експертна антитерористична група.

Новата група към европейския център за борба с тероризма в "Европол" ще следи заплахата, която произтича от наемни бойци, потоците на финансиране на терористична дейност, нелегалния трафик на оръжие, както и терористичната пропаганда в интернет.

Министрите призоваха за бързо споразумение за споделянето на стратегически разузнавателни данни, като признаха, че много от страните често укриват важна информация поради

липса на политическа воля, на координация или просто на доверие

Те се обявиха и за подсилване на мерките, по които вече има съгласие - като по-ефективен граничен контрол и проверки на самоличността, предотвратяване използването на фалшиви документи и продажбата на химикали, които биха могли да се използват за направата на взривни устройства.

Виж още: Турция засрами Белгия

Германския министър на вътрешните работи Томас Де Мезиер бе категоричен, че обменът на разузнавателна информация между държавите в борбата с тероризма е недостатъчен. Той изброи и мерките на ниво ЕС, които според него е нужно да се предприемат:

"Първо, Европейският парламент трябва да ратифицира на следващата си сесия споразумението за единен регистър с личните данни на пътниците от полетите; второ, да се подсили обменът на информация между страните членки; трето, да се слеят потокът от данни за пътниците с данните за имиграцията и сигурността чрез законодателни и технологични промени; четвърто - нужна ни е

регистрация на всички чуждестранни граждани, влизащи и напускащи Шенгенската зона."

Ако имаше по-добър обмен на информация за терористите, биха могли да се избегнат много драми, коментира след извънредната среща на Съвета по правосъдие и вътрешни работи и ресорният министър на Франция Бернар Казньов:

"Сред нападателите от Париж имаше терористи, които са прекосили външната граница на ЕС с фалшиви паспорти, въпреки че са им снети пръстови отпечатъци. Ако тогава беше възможно да се разкрият фалшивите документи чрез Шенгенската система, ако бяха споделени адекватно данни за терористите, подготвили от Белгия терористичните актове в Париж, щяха да се избегнат много драми."

Междувременно нивото на терористична заплаха в Белгия се понижава от максималната 4-та на 3-та степен, обяви Националният орган за анализ на сигурността.

"Европол", от своя страна, предупреди, че се наблюдава по-голямо обвързване между тероризма и престъпните структури в Европа, по-специално при доставките на оръжие и появата в редиците на Ислямска държава на чуждестранни бойци с престъпно минало.

Източник: БНР