Европейски и световни лидери призоваха за спокойствие и подкрепа за демократичните институции

Европейските лидери изразиха пълната си подкрепа за правителството на Турция и призоваха за бързо възстановяване на конституционния ред в страната, след като беше направен неуспешен опит за военен преврат

"Турция е ключов партньор за Европейския съюз. ЕС подкрепя напълно демократично избраното правителство, институциите на страната и върховенството на закона", се казва в съвместното изявление на председателите на Европейския съвет и Европейската комисия, а също и други представители на държавите членки. 

"Призоваваме за бързо връщане към конституционния ред. Продължаваме да следим отблизо развитията и да се координираме с 28-те държави членки на ЕС", се казва още в текста. 

Върховният представител на ЕС за общата външна политика и политиката на сигурност Федерика Могерини апелира за "сдържаност" в Турция. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също подкрепи демократичните институции на страната, която е ключов съюзник в пакта.

Виж още: Интервю с Руслан Трад: Имало ли е подкрепа за превратаджиите извън Турция?

Демократичният ред в Турция трябва да бъде уважаван, заяви говорителят на германското правителство Щефан Зайберт, като допълни, че трябва да бъде направено всичко, за да бъдат защитени хората в Турция.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова за спокойствие, ненасилие и сдържаност в Турция, след като в страната беше предприет опит за сваляне на властта. Той подчерта, че военната намеса в делата на която и да е държава е неприемлива. 

Българската реакция

Видео: Борисов: 230 военни са пратени на границата с Турция

Източник: Агенция "Фокус"