Ако визите за Турция не паднат, турският президент заплашва да се откаже от цялото споразумение за справяне с бежанската криза

Ако не паднат визите, няма сделка за бежанците. Такъв ултиматум отправи турският президент Реджеп Ердоган към Европейския съюз по време на пресконференция на Световната хуманитарна среща на върха в Истанбул, във вторник, предадоха световните агенци.

Думите му идват, след като Брюксел намекна, че премахването на визите за турски граждани от края на юни не е сигурно. Условието, което ЕС поставя на Анкара е да промени част от антитерористичните си закони, ако иска свободен достъп на своите граждани до Шенген.

Турският лидер говори за предстоящата поредица от срещи между министъра на външните работи и представители на Европейския съюз, при които "ще видим дали ще има някакъв напредък или не. Ако не, не се обиждайте, но решението за споразумението за реадмисия няма да мине в парламента на Република Турция".

Виж още: Ердоган обвини Европа в диктатура и жестокост

Това е поредна закана от Турска страна, като неколкократно досега Ердоган е заплашвал да блокира споразумението и да пусне бежанците към Европа. 

Засега то спира масовия приток на хора към Европа и драстично намалява броя на бежанците, появяващи се в страни от ЕС. Освен това споразумението предвижда европейските държави да могат да връщат мигрантите обратно в Турция. 

Виж още: С 90% е намалял потокът на бежанците към Гърция

Освен заплахата Ердоган припомни, че обещаните при сключването на сделката 6 млрд. евро за справяне с бежанците все още не са изпратени.

Срещата на върха, която се провежда в продължение на два дни, има за цел да се преосмисли цялостната стратегия за помощ за бежанците в опит светът да се справи с това, което генералният секретар на ООН Бан Ки Мун описа като най-тежката хуманитарна криза след Втората световна война.

Руският президент Владимир Путин обаче не присъства, а от Лекари без граници обявиха, че също няма да вземат участие, критикувайки конференцията като "прикриваща проблемите с добри намерения".

Източник: RT, АФП, Ройтерс