Страсбург заяви, че няма да позволи хората от ЕС да бъдат третирани като "граждани втора ръка"

Главният преговарящ за Брекзит от Европейския парламент Ги Верхофстат заплаши да наложи вето на плановете на британското правителство за статута на европейски граждани в страната след излизането й от общността, предаде Би Би Си. 

Верхофстат заедно с лидерите на основните дясноцентристки и лявоцентристки партии в ЕП подписа писмо, в което се посочва, че законодателният орган запазва правото си да отхвърли споразумения, които "третират европейските граждани по-малко привилегировано, отколкото сега". 

Текстът посочва също, че предложението на Великобритания ще доведе "тъмен облак от неяснота и несигурност над милиони европейци", давайки на европейските граждани, живеещи във Великобритания, по-малко права, отколкото на британските граждани в ЕС. 

Виж още: Член на преговорния екип за "Брекзит" искал ЕС да бъде "изцяло унищожен"

По думите му това е било "един мокър фишек", с който се рискува създаването на "гражданство втора ръка".

В рамките на предложението на Лондон граждани на държави от ЕС, които живеят във Великобритания в продължение на поне пет години, ще получат постоянни права на живущи, каквато беше практиката досега. Но също като имигрантите извън ЕС сега те ще загубят правото си да гласуват на местни избори във Великобритания и ще бъдат задължени да изкарват поне минимална заплата, за да могат да доведат в страната членове на своето семейство. Според евродепутатите от предложението на Лондон остава "неизяснен какъв ще е статутът на бебетата, родени след Брекзит". 

В момента децата на европейски граждани, които нямат постоянно разрешение за оставане в страната, трябва да кандидатстват за такова. Смята се, че във Великобритания живеят около 3,2 млн. граждани на Европейския съюз и около 1 млн. британци в страни от съюза.

Виж още: 60% от британците биха дали пари, за да запазят гражданските си права в ЕС

Междувременно британското правителство ще успее да си осигури подкрепа на депутатите по време на гласуването на проектозакон в Камарата на общините, който предвижда отмяна на действието на общоевропейското законодателство в страната. Това заяви в интервю за британската телевизия "Скай нюз" първият държавен секретар на Великобритания Деймиън Грийн. 

"Ясно е, че по този път ще преминем през много дискусии, но съм уверен, че ще можем да прокараме този законопроект през парламента", посочва той. 

По думите на Грийн законопроектът представлява промяна на европейските закони в британски. 

Виж още: Наплив на британци за германско гражданство

"Какво прави законопроектът за отмяна - той посочва, че цялото това обемно европейско законодателство, което съществува в момента, се превръща в британски закони. Правим това, за да се подчиним на волята на народа, изразена на референдума, и за да се гарантира, че Великобритания има контрол върху своите собствени закони, но също така се запазват регулациите, които съществуват в момента", коментира още Грийн.

Източник: в. "Сега", Би Би Си