Лидерът на европейските социалисти все още се бори с делото за загубените секретни документи

Сергей Станишев вече е без имунитета си като евродепутат. Днес в Страсбург Европейският парламент гласува свалянето на имунитета му като част от ускорена процедура, която беше приложена по негово настояване, изпратено до членовете на Комисията по правни въпроси на ЕП, информира OFFnews.

Акт за изчистване на името

Станишев е поискал да му бъде снет имунитетът, за да може да изчисти името си. На заседание на правната комисия в понеделник лидерът на европейските социалисти е информирал колегите си за обстоятелствата и за повдигнатото срещу него обвинение в загуба на секретни документи. Той припомни и че Прокуратурата е отправила към него предложение за извънсъдебно споразумение и за плащане на административна глоба.

Станишев обаче е отказал, тъй като държи да изчисти името си и българският съд да се произнесе по обвиненията срещу него.

Делото за загубените документи

През 2009 г. производство стартира срещу тогавашния лидер на БСП Сергей Станишев. Тогава беше създадена и специална парламентарна комисия, която в крайна сметка не успя да постигне резултат.

"Като не успяха да намерят нищо друго, опряха до липсващи седем секретни документа. Те представляват около 0,2% от целия обем класифицирана информация, която минава през министър-председателя и има категорични свидетелски показания, че са върнати от мен", добави Станишев.