Президентът Росен Плевнелиев издаде указ, с който освободи Светлозар Лазаров като главен секретар на Министерството на вътрешните работи и назначи на длъжността досегашния заместник главен секретар на МВР Георги Костов

По предложение на Министерския съвет президентът Росен Плевнелиев издаде указ и за освобождаване от длъжност на председателя на ДАНС Владимир Писанчев. Принципите за издигането на кандидатури за главен секретар на МВР и за председател на Държавната агенция "Национална сигурност", както и възможните номинации, бяха съгласувани с държавния глава по време на срещата му с министър-председателя Бойко Борисов на 6 март, в рамките на проведените от президента консултации с парламентарните политически сили, допълват от пресцентъра на президентството. 

По-рано днес Министерски съвет номинира Георги Костов за поста главен секретар на МВР и предложи на президента да издаде указ за освобождаване на Владимир Писанчев като председател на Държавната агенция "Национална сигурност". 

До назначаване на нов председател на ДАНС неговите функции ще се изпълняват от настоящия заместник-председател на агенцията Недялко Недялков.

За шеф на военното разузнаване по всяка вероятност ще бъде назначен Йордан Бакалов - служебен вътрешен министър в кабинета на Близнашки. Военият министър още не е подписал заповедта и от Министерския съвет не потвърждават официално информацията за това предложение.

Георги Костов

Костов беше назначен за зам.-главен секретар на МВР в края на 2014 г., а преди това ръководеше ОДМВР-Бургас. Името му беше обсъждано като един от най-вероятните кандидати за поста на Светлозар Лазаров. Той работи в МВР от 1993 г. Бил е разузнавач в Девето РУ-София. От 1998 г. е началник група "Тежки престъпления", а от 2009 до 2010 г. - началник сектор "Криминална полиция" в Девето РУ-София. От 13 септември 2011 е директор на ОДМВР I-ва степен на ОДМВР–Благоевград. От 1 август 2014 г. е директор на ОДМВР I-ва степен на ОДМВР-Бургас.

Недялко Недялков

Недялко Недялков стана зам.-председател на ДАНС на 25 юли 2013 г. с решение на Министерския съвет. Той е роден през 1971 г. в София, завършил е "Маркетинг и мениджмънт" в УНСС. Работи в Национална служба "Сигурност" - МВР от 2002 г., а през 2008 г. е преназначен в новосъздадената Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС). До назначаването му за зам.-председател на ДАНС е директор на дирекция в Агенцията.