Ако в южната ни съседка приемат без изменения промените в конституцията си, заложени в референдума, и въведат отново смъртното наказание, това би означавало край на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС

Европейският парламент (ЕП) прие резолюция, призоваваща да бъдат прекратени преговорите с Турция за еврочленство, ако властта в Анкара не внесе поправки в конституционните реформи, приети след референдума на 16 април. 

Резолюцията беше подкрепена от 477 евродепутати, против нея се обявиха 64, а 97 се въздържаха.

В одобрения документ се посочва, че ЕП препоръчва на Европейската комисия и страните членки да прекратят преговорите за присъединяване на Турция към ЕС, ако "конституционната реформа бъде приложена без изменения", гарантиращи принципа за разделение на властите.

Виж още: След визитата на Борисов в Турция Анкара отново иска в ЕС

Докладчикът на ЕП за Турция Кати Пири заяви, ако Анкара възстанови смъртното наказание, с това ще прекрачи границата. Ако този конституционен пакет влезе в сила без изменение, ние не виждаме друг начин, освен да прекратим разговорите за присъединяване на Турция към ЕС, заяви тя. 

Пири обаче подчерта, че "това не означава, че трябва да бъде прекратено сътрудничеството (с Турция) под различни форми".

Интервю: Турски политолог: На турците им писна да виждат лидери, които се подмазват на Европа

Турският министър по европейските въпроси Йомер Челик заяви, че Анкара не приема решението на ЕП и смята, че то е "изключително политическо".

Източник: в. "Сега"