Какво е приложението на миниинвазивната техника

Ендоскопската хирургия е високоспециализиран раздел от акушерството и гинекологията, който в последните години се радва на изключителен напредък.

Гинекологичната ендоскопия е тип оперативна техника, по време на която операторът държи инструменти, навлизащи през малки разрези в корема, а оперативното поле се визуализира на екрани с висока разделителна способност и възможност за увеличаване на образа близо 40 пъти при необходимост.

Бурното технологично развитие на медицината даде възможност почти всичко, което се извършва при конвенционалната гинекологична хирургия, да бъде правено и чрез ендоскопски техники.

Практически единственото ограничение са умението на оператора и апаратурата, с която разполага. Специалистите смятат, че ендоскопските операции са бъдещето на оперативната гинекология.

До няколко часа след операцията вече сме си вкъщи

От гледна точка на опериращия ендоскопските операции са много по-прецизни поради много добрата видимост в дълбочина на оперативното поле благодарение на HD технологиите за визуализация.

Най-голямото предимство на ендоскопските оперативни интервенции обаче е, че те са максимално щадящи за пациента. Неслучайно те се наричат, образно казано, "безкръвни".

Възстановяването на пациентите след прилагане на тази миниинвазивна оперативна техника е изключително бързо. Следоперативният период е изключително скъсен, понякога дори само няколко часа.

При по-леките манипулации е възможно оперираните да си отидат вкъщи още на същия ден, а при по-сериозни интервенции изписването е в рамките на ден-два. За сравнение - при отворената хирургия престоят в болницата е между пет и 10 дни, а и самото отваряне на коремната кухина крие опасност от усложнения.

За радост на пациентите голямо предимство на лапароскопската операция е и добрият козметичен ефект. Една година след интервенцията лекарската намеса е почти незабележима.

Постоперативните симптоми като болка и дискомфорт също са редуцирани, което позволява на пациента бързо да се върне към нормалния си начин на живот, без да се откъсва от своята социална и битова среда.

Какво е мястото на ендоскопските операции в гинекологията

Т.нар. "безкръвни операции" могат да се прилагат с диагностична или с терапевтична (лечебна) цел. Диагностичната им функция е приложима в случаи като пациенти със стерилитет, жени с преживени спонтанни аборти или когато се подозира някакъв гинекологичен проблем.

Диагностичната лапароскопия например е изключително точен метод за установяване на проходимост на маточните тръби, за диагностициране на сраствания, кисти, ендометриоза, ектопична бременност, лейомиоми, структурни аномалии и т.н.

Колкото до терапевтичните възможности на ендоскопската хирургия, тя намира приложение при заболявания на маточните тръби (тазово-възпалителна болест, ендометриоза, сраствания, извънматочна бременност), при увреждане на яйчниците (например различни по вид яйчникови кисти - фоликулярни, ендометриозни или предизвикани от самата паренхимна тъкан на органа) или при патология на самото маточно тяло (единични или множествени миомни възли, вродени аномалии на матката и др.).

Изброените дотук са доброкачествени заболявания на женските полови органи, а повече от десетилетие ендоскопските операции се прилагат в оперативната гинекология и при онкологични заболявания.

Ендоскопска хирургия на високо ниво...

Следвайки най-добрите медицински практики, Медицински комплекс "Д-р Щерев" инвестира в обучение и европейско сертифициране на своите специалисти по оперативна гинекология и в най-модерното високотехнологично оборудване, съобразено с последните тенденции в ендоскопската хирургия и оперативната гинекология, анестезиология и реанимация.

Към днешна дата в гинекологичното отделение на комплекса са извършени над 2000 ендоскопски операции. Амбицията на екипа на доц. Щерев е постепенно всички гинекологични операции в лечебното заведение да бъдат извършвани чрез миниинвазивни ендоксопски техники, а отворената гинекологична хирургия да остане в историята.

Болницата разполага с добре подготвени екипи от оперативни гинеколози и със специализирана апаратура, еквивалентна на апаратурата във водещите европейски и световни клиники.

Поради повишения обем на оперативната дейност в Медицински комплекс "Д-р Щерев" от този месец отваря врати и разширеното отделение по оперативна гинекология, което ще заема два етажа от новата болнична сграда на комплекса.

То разполага с три модерни операционни зали, високотехнологичен сектор за образна диагностика, отлично оборудвани реанимационни зали и уютно обзаведени стаи, предлагащи изключително комфортна обстановка за следоперативен престой.

Източник: Медицински комплекс "Д-р Щерев"