Кметът на града продължава да нарушава закона и да отказва регистрация на сирийско семейство, а граждани се обявиха в тяхна защита

Жители на Елин Пелин ще демонстрират подкрепа и солидарност със сирийското семейство Джабер, което кметът не желае да регистрира в града, съобщи инициативният комитет във "Фейсбук". Протестът ще е в събота по обед пред общината. До вечерта ще се събират и подписи, които ще бъдат внесени в общината, с настояване сирийците с хуманитарен статут да получат адресна регистрация в града, пише в. "Сега".

"Искаме да покажем, че има жители на Елин Пелин, които мислят различно, и че традиционното българско гостоприемство и толерантност не са просто стереотипни добродетели от миналото", заявяват протестиращите.

Те искат да се разграничат от "шепата хора, сипещи цветущи закани и обиди в ефир", заради които цяла България е останала с впечатление, че жителите на Елин Пелин са "невежи и нехуманни ксенофоби". 

"Изискваме обяснение от кмета Ивайло Симеонов на какво основание той твърди, че "спазва волята на народа", след като към момента на взимане на решението за отказа не е провел допитване до гражданите на Елин Пелин под никаква форма. И с какво законово право той отказва да им издаде документи, при положение че дори няма писмено решение на Общинския съвет за подобни действия?", пише в декларацията.

Там също така се посочва, че нерегистрирането на чужденците е нарушение на Европейската конвенция за правата на човека, както и на българското законодателство.

Самият протест е предвиден за 25 февруари от 11 часа. 

Кметът Ивайло Симеонов, доцент от Техническия университет по мениджмънт на високите технологии и иновации, не можа да обясни в поредица от телевизионни интервюта какъв е проблемът със сирийците, на които отказва адресна регистрация. Той неясно повтаряше единствено, че документите им не били изрядни. Това обаче беше опровергано от агенцията за бежанците. 

Виж още: По-големият проблем в бунта на Елин Пелин срещу сирийското семейство

На въпрос от в. "Сега" какъв точно е проблемът на семейството, за което всички, дори и Симеонов, признават, че не създава никакви проблеми в града, от общината отговарят, че има правно становище на юрисконсулт от общината, изготвено на 15 февруари, в което се препоръчва чужденците да не се регистрират.

В документа се посочва, че тричленното семейство не е поискало адресна регистрация в 14-дневен срок, след като е получило хуманитарния си статут. Фахум и Фатима са получили статут на 7 ноември, а синът им Ахмад - на 26 октомври. Молбата им за адрес е от 8 февруари.

По закон обаче неспазването на този срок обаче не може да е причина за отказ. 

Другият аргумент е, че служба ГРАО е направила проверка и се оказало, че на посочения от сирийците адрес вече са регистрирани девет души, което било твърде много. Според закона обаче на площ от 100 кв. м да се регистрират до 20 души, а когато става дума за роднини - и до 30. В случая този лимит няма да бъде надхвърлен с регистрацията на сирийците. С тях броят на обитателите би станал 14 души - много под лимита на закона.

Източник: в. "Сега"