Предприемчиви земеделци изоставят тютюнопроизводството заради ниските изкупни цени и се насочват към по-екзотични култури

Хиляди българи се изхранват чрез тютюнопроизводството и животът им зависи от тютюна и от изкупните цени, които им се предлагат. Цените обаче стават все по-ниски. Това довежда и до промяна в културите, които се гледат в типичните тютюневи райони, като сега там вече могат да се видят насаждения от лавандула, шафран и дори трюфели, съобщава Нова телевизия.

Нови и екзотични култури да заменят тютюна, който вече трудно може да ги изхранва, заради ниската му цена. Затова сега погледите им са насочени към нетрадиционни култури, които искат по-малко работа и по-голяма възвращаемост на инвестицията.

Големият въпрос тук е дали тези екзотични култури биха могли да съживят българското земеделие?

Лавандула

Lavandulovi poleta v trakiyskata nizina

В района на Гоце Делчев и Сатовча, където тютюнопроизводството е основен поминък на населението, все по-често започват да се забелязват и други култури, като лавандулата.

Малко известен факт е, че страната ни заема челното място по производство на лавандулово масло, като 80% от продукцията на страната ни отива за износ.

Виж още: България е най-големият производител на лавандула в света

За бившите тютюнопроизводители работата с лавандуловите насъждения е по-малка. Тънкият момент при гледането на лавандула е, че се изкупува самото лавандулово масло. Според специалистите за създаване на килограм масло от лавандула са нужни между 50 и 200 кг от растението. В оптимални условия на декар се постигат по около 400-650 кг растителна маса или около 8-15 кг лавандулово масло, като тези резултати се постигат след около 3 години. Цената на килограм от маслото пък се търгува между 50 и 120 лв.

Шафран

Shafranov minzuhar

Освен на лавандулата, земеделците от района започват да разчитат и на шафрана като култура. 

На световния пазар търсенето е голямо, като задоволено към момента е едва 30% от търсенето. Според специалистите инвестицията за декар и половина е за 6000 лв., очакваният доход - 15 хил. лв. на година. Отглеждането на шафрановия минзухар на нашите ширини е благоприятно заради климатичните условия. Средният добив от шафран в света е 100-700 г/дка, а максималният добив при високо технологично производство е 1-3 кг/дка. 

Подправката, която се приготвят от него, пък се използва от над 3000 години. Приложението на шафрана не е само за приготвянето на храни и питиета, но също така в козметиката и производството на текстил. 

Виж още: Отпускат 1 млрд. евро за развитие на бизнеса по селата​​​​​​​

Трюфели

Cherni tryufeli​​​​​​​

На североизток пък земеделците са се ориентирали към трюфелите. Цената на гъбата трюфел може да достигне до 800 евро за килограм. Трюфелните плантации имат доста по малко изисквания към почвите, текущата обработка и поддържане, което ги прави добри за инвестиции в по дългосрочен план. Допълнително с това фактът, че трюфелите се намират под земята, ги прави по-защитени от капризите на природата. 

Трюфелите се засаждат около фиданка (често лешник). От третата година до четвъртата година лешникът почва да плододава между 2-3 кг на фиданка, между 7-ма и 8-ма година - между 7-8 кг на фиданка, а при зрялост вече над 15 кг на фиданка", обяснява Николета Симон от Сдружение "Трюфелови култури"-Румъния. Изискват се обаче поне 3 години, преди да започне инвестицията в трюфели да се отплаща. Тогава обаче тя се отплаща многократно.

Земеделците, които вече са намерили алтернатива на тютюна се надяват единствено за продукция им да има пазар.

Източник: Нова телевизия