Съвместната комисия на ООН и ОЗХО вече установи, че силите на сирийския режим са извършили атаки с хлор през 2014 и 2015 г.

При атаката на 4 април в град Хан Шейхун в Сирия е използван отровен газ зарин. Това беше потвърдено от експертите на международната Организация за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) в доклад от разследването им.

Новата проверка потвърждава предишното заключение, което беше оповестено и при проверка още в края на април.

"Голям брой хора, някои от които са починали, са били изложени на зарин или вещество от рода на зарина", се казва доклада на ОЗХО, цитиран от АФП.

Резултатът от това разследване ще послужи за база на съвместната комисия на ООН и ОЗХО, която трябва да установи дали силите на сирийския режим са отговорни за химическото нападение срещу град Хан Шейхун на 4 април.

Жертва на атаката станаха 87 души, сред които много деца. Западът обвини за нея режима на Башар Асад. Сирийският президент, подкрепян от съюзническа Русия, обаче отрече обвиненията и обвини бунтовниците.

Съвместната комисия на ООН и ОЗХО вече установи, че силите на сирийския режим са извършили атаки с хлор през 2014 и 2015 г. Тя смята също, че през 2015 г. групировката "Ислямска държава" е използвала газ иприт.

В понеделник Белият дом предупреди режима на Асад да не извършва повече химически атака. Министърът на отбраната Джим Матис увери вчера, че предупреждението е било прието сериозно.

Източник: АФП / Би Ти Ви