Говорителят на комисията зяви, че двете страни са преминали квалификацията за присъединяване към Шенгенската зона

Според Европейската комисия България и Румъния са изпълнили всички необходими изисквания за присъединяване към Шенгенската зона. Това заяви на пресконференция в Брюксел говорителят на ЕК Мина Андреева, цитирана от БНР.

"Ние вярваме, че Румъния и България са преминали квалификацията за присъединяване към Шенгенската зона. Сега страните членки трябва да приемат съответното решение", посочи тя.

В момента членове на Шенгенската зона са 22 от 28-те членки на Европейския съюз. Великобритания, Ирландия и Кипър не влизат в нея, а Румъния, България и Хърватия се стремят да се присъединят.

Европейските лидери многократно са заявявали, че съществуването на Шенгенското пространство е под сериозна заплаха заради кризата с миграцията, с която се сблъсква ЕС и която принуди редица страни да въведат временен граничен контрол.

Наскоро президентът Росен Плевнелиев отново коментира, че до втората половина на 2018 г., когато започва българското председателство на Европейския съюз, България трябва да се присъедини към Шенген и валутния механизъм ЕRМ ІІ, а след това и към еврозоната.

Досега достъпът до Шенген многократно се отлагаше за страната ни и за Румъния, като дори българският евродепутат, лидер на ПЕС (Партията на европейските социалисти) и бивш премиер на България Сергей Станишев пусна преди време кампания, рекламираща страната ни като достойна за равноправен член на Шенгенското пространство. 

Източник: БНР, Агенция "Фокус"