България ще е сред най-потърпевшите при евентуално спиране на руския газ към Европа през зимата, но все пак страната сега е в по-добри позиции, отколкото по време на газовата криза през 2009 г.

Оценката е на Европейската комисия, която представи данни от "стрес-тестове" за устойчивостта на различните европейски страни в случай на прекъсване на руските доставки за половин година, информира Диана Чепишева, кореспондент на БНР в Брюксел.

Руският газ в ЕС

Европейският съюз внася от Русия 22% от нужните му количества газ. Три страни от общността - България, Естония и Финландия, покриват с руски газ 100% от потреблението си. 

Според Еврокомисията най-уязвима от тях е Естония, която в случай на спиране на руските доставки за шест месеца няма да може да осигури дори снабдяването с газ на домакинствата. 

Зависимостта на България

България според оценките на Комисията ще е в състояние да обезпечи най-належащите си нужди, най-вече благодарение на по-доброто си сътрудничество с Гърция. От там бихме могли да получим алтернативни доставки на втечнен газ, обясниха експерти от Комисията, според които са възможни и варианти за размяна на газ от Гърция срещу електроенергия от България.

Виж още: Още 6 държави със санкции към Русия

Препоръки от ЕК

Подписването на споразумение с Гърция за спешен обмен на газ и електричество е и първата препоръка, която дава Еврокомисията на страната ни. Сред другите са да обмисли подобен обмен и с Турция, да довърши двупосочната газова връзка с Румъния, да повиши прозрачността на газовия сектор.

Определени пазарни мерки, засягащи търговията, също могат да смекчат негативните ефекти, смятат в Еврокомисията. В краен случай от там са готови да обмислят краткосрочно изключение от европейските екологични норми за ТЕЦ "Варна", така че той да може да произвежда максимални количества електроенергия.

От Европейската комисия обаче подчертаха, че се надяват да няма проблем с руските доставки на газ и сценариите в представените днес стрес - тестове да останат само теоретични.

Виж още: Дизелът и бензинът няма да поевтиняват въпреки спада в цената на петрола