Двамата са големите лауреати на наградите, присъждани от "24 часа" и БНТ

Дядо Добри, наричан Светеца от Байлово, и майката на загиналия в Кербала Антон Петров - Иванка Петрова от Русе, са тазгодишните носители на наградата на в. "24 часа" и БНТ "Достойните българи".

Дядо Добри е отличен за своята безкористна помощ и събирането на средства за църкви и манастири. Заради крехкото си здраве той не успя да присъства лично на церемонията, но наградата ще му бъде връчена по-късно.

Иванка Петрова е удостоена с отличието заради даваната от нея коледна стипендия на дете от училището на сина ѝ - гимназията по корабостроене. По този начин тя иска споменът за Антон да остане. Нейната награда - грамота и икона, връчи премиерът Пламен Орешарски, дошъл специално за тържеството.

Виж още: Красотите на България в снимки

"В съвременния комерсиален и егоистичен свят проявите на добрина и състрадателност са все по-дефицитни, като че ли обичаме да говорим повече за лошите примери, а не за добрите. Хората, които са номинирани за достойни българи, показват как въпреки трудностите всички ние можем да бъдем по-добри, а с това и обществото ни да бъде по-единно, към което толкова много се стремим и което все ни убягва", посочи министър-председателят.

Сред другите носители на наградата "Достойните българи" за тази година:

Д-р Георги Николов, главен асистент в университетската клиника по уши, нос и гърло в Плевен, който извади 13 см острие на нож, забито в главата на 13-годишната Нина. Стоманата била потънала на по-малко от 1 см от мозъка и на милиметър от мускулите, които движат окото. Месец след уникалната операция момичето отново е на училище.

Виж още: Камен Донев изпълнява народни песни в зала "България"

Маргарита Пелтекова от Велико Търново, която дари органи на съпруга си Илия Пелтеков, изпаднал в мозъчна смърт, като така даде шанс за нов живот на двама души.

Журналистите от БНТ Ива Димитрова, Пламен Николов и Цветелина Станчева - екипът на здравния проект на БНТ "Зелената линейка", които показаха как може да се съчетае телевизионното шоу с обществената полза. Мобилният здравен кабинет за три години достигна до стотици малки населени места с едни от най-добрите български лекари у нас, за да окаже реална медицинска помощ.

Бизнесменът Васил Василев, който откупи за голяма сума бронзовите грифони, откраднати от паметника на Васил Левски в София, и ги дари на НИМ.

Продуцентът Красимир Иванов, който първи откри и засне липсата на грифоните от паметника на Левски и сигнализира на "24 часа".

Виж още: Петър Дънов - учителят

Атанас Търпов от Казанлък, който е пенсионер, но продължава да работи като фелдшер на няколко села. Практикува с изключителна преданост професията си от 40 години, като почти всеки ден изминава по 20 км с колело от Казанлък до Бузовград при своите пациенти.

Полицаят Диян Колев от Търговище, който спаси 71-годишна жена от удавяне на плажа Кабакум.

Бизнесменът Йордан Йорданов, който извади четирима пътници от паднала в река кола.

Софка Дойнова от Добрич - майка на загиналата в пожара във влака София-Кардам Валерия Желева, която заедно със съпруга си Жельо Желев раздадоха по 30 хил. лв. от държавното обезщетение за смъртта на дъщеря си на петте учебни заведения, където момичето им е учило.

Георги Татарски и Кирил Калинков от Благоевград са наградени, защото спасиха 13-годишен удавник по време на риболов в река Струма.

55-годишният шофьор на автобус Дончо Великин от Стара Загора, който спаси от ад на пътя край Павел баня 20 жени от Казанлък.

Сдружението от Горна Оряховица "С вяра в доброто", което е създадено от група приятели, за да помагат на хора, изпаднали в беда в целия регион. Миналото лято събират 1000 лв., за да платят сметките за ток и вода на бивш волейболен национал, сега инвалид.

Александра Жекова и личният й треньор Виктор Жеков - за достойното представяне на България на зимните олимпийски игри в Сочи.

Генка Шикерова от Би Ти Ви - за смелостта и професионализма, с които продължава да работи въпреки двете опожарявания на колите й.

Замфир Манчев от Смолян, който сам намира води, каптира ги и строи чешми със собствени средства. Построил е и дървен мост.