Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за движение по пътищата и в Наказателния кодекс

Шофирането в насрещното платно на скоростен път и магистрала да се санкционира с отнемане на книжката за половин години и глоба от 3000 лева. Tова решиха депутатите, като приеха на първо четене промените в Закона за движение по пътищата. Сега санкцията е между 20 и 150 лева, защото това се приема като нарушение на правилата за използване на пътното платно.

Други нови текстове предвиждат въвеждането на зимни гуми за автомобилите за периода от 1 ноември до 1 март. В промените са заложени и по-строги правила за "нови водачи", както и по-високи глоби за пияни шофьори. Промените са предложени от ГЕРБ и Реформаторския блок.

Новите текстове в Закона за движение по пътищата предвиждат глоба от 3000 лева за шофьорите, които карат в насрещното платно. Темата стана актуална, след като в последните месеци имаше няколко случая на водачи, които караха в насрещното платно на автомагистрала "Тракия".

Най-спорната от поправките в Наказателния кодекс е за превишаване на скоростта с над 60 км/ч да се влиза в затвора, дори ако това не е довело до транспортно произшествие. Макар че депутатите гласуваха за наказанието, най-вероятно текстът ще претърпи промяна, след като стана ясно, че има резерви дали санкцията ще може да се прилага и ще дисциплинира водачите на МПС.

Виж още: Кои са основните рискове зад волана и как да ги избегнем​

Променят се също глобите за превишаване на разрешената максимална скорост за движение - от 31 до 40 км/ч - от 200 на 400 лв.; над 40 км/ч - от 300 на 600 лв.; над 50 км/ч - от 350 на 700 лв. Двойното увеличение обаче ще бъде редуцирано на половина, ако глобата бъде платена в 14-дневен срок. Целта е да се стимулират гражданите, които заплащат глобата в 14-дневен срок, като за тях реално увеличение няма да има.

Проектопромените, внесен от Красимир Велчев, предвиждат завишаване на глобите за шофьори, които карат след употреба на алкохол и в същото време превозват пътници. Когато водачът превозва пътници, освен лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срока, предвиден по съответната алинея, му се налага глоба от 1000 до 2000 лв.

При повторно установяване на употреба на алкохол глобата е 2000 до 4000 лв., а при отказ да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол или упойващи вещества - 4000 лв. Има и нов, по-нисък праг на допустимата концентрация на алкохол в кръвта на водачите, извършващи обществен превоз на пътници и товари и диференцирани наказания.

Интервю: Петър Славов за Bulevard.bg: Трябва да спрем "шофьорите рецидивисти"​

Въвежда се понятието "нов водач", като за новите водачи също се предлага нов, по-нисък праг на допустимата концентрация на алкохол в кръвта. За над 0,2 на хиляда до 0,7 на хиляда включително такъв шофьор се лишава от право да управлява моторно превозно средство за срок от 6 месеца и му се налага глоба от 500 лева, а при концентрация на алкохол над 0,7 на хиляда до 1,2 на хиляда включително - срокът е 12 месеца, а глобата - 1000 лв.

Не бяха приети предложенията на депутата Петър Славов за криминализиране на т. нар. гонки и отнемане на книжките на участниците в тях. Той настояваше на място да се прибират свидетелствата за правоуправление на водачите, причинили катастрофа със загинали и ранени.

Депутатите предвидиха затвор и за хулиганство на пътя с промените в НК. До 3 г. ще лежат водачи, които извършват "непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото". При съпротива срещу полицейски служители или ако деянието "се отличава с изключителна дързост и цинизъм", престоят зад решетките скача на 5 г. При рецидив санкцията ще варира от 1 до 5 г., а при "опасен рецидив" - от 1 до 6 г. И в двата случая ще се задейства и разпоредба в НК, която води до отнемане на книжката.

Виж още: За два дни хванаха 158 шофьори с алкохол в кръвта

Източник: "Дарик", в."Сега"