Umaid Bhawan Palace в Джайпур оглави класацията Travelers' Choice на потребителите на TripAdvisor с най-добрите хотели в света за 2016 г. (снимки)

За първи път индийски хотел оглави световната потребителската класация на TripAdvisor. Дворецът Умайд Бхаван се издига сред пустинния пейзаж около Джайпур, столицата на щата Раджастан. Определян като последния от големите дворци на Индия, той отваря врати през 1943 г., когато е една от най-големите резиденции за царски особи в света. Проектиран е от архитекта Хенри Вон Ланчестър в стил "ар деко" и е изграден изцяло от златистожълт пясъчник.

Раджастан, който е най-големият индийски щат, е известен като Земята на раджите. След като махараджите биват лишени от своите царски възнаграждения след 1971 г., но им било позволено да запазят имотите си, повечето от техните крепости и дворци са превърнати в екзотични, луксозни хотели.

Умайд Бхаван, кръстен на дядото на днешния махараджа - Умайд Сингх, разполага с частен музей, собствен пощенски клон и библиотека. За комфорта на гостите му са осигурени закрит басейн, билярдна зала, четири тенис корта, два уникални корта за скуош с мраморна настилка и просторни градини. 

Виж още: Най-добрите хотели в света за 2015 г. (видео)

Хотелската част е обект от веригата "Тадж хотелс", която е основана в началото на ХХ век и днес притежава 100 хотела в 62 точки по земното кълбо. В актуалната класация присъстват и други нейни хотели в Джайпур, Мумбай, Гоа, на Малдивите и Шри Ланка.

От TripAdvisor уточняват, че нощувката в двореца Умайд Бхаван струва средно 734 долара, като най-изгодна е цената през юли, когато може да се ангажира близо двойно по-евтино, за $390.

Източник: Taj Hotels; Уикипедия