Културно-историческият комплекс е издигнат в първата българска столица от арменски бизнесмен и отваря врати на 2 май, когато е традиционният събор на Плиска

Паметник на кирилицата направи арменският бизнесмен Карен Алексанян. Културно-историческият комплекс е издигнат в Плиска и е посветен на 1150-годишнината от покръстването на българите, съобщи Радио Шумен.

"Плиска е родина на кирилицата и е редно в града да има паметник на тази азбука. Аз го наричам "завръщане в родината", коментира Алексанян. По думите му, кирилицата е тръгнала оттук, обиколила е целия свят и сега е намерила покой в Плиска.

В Двореца на кирилицата се намират всичките 30 букви от българската азбука. Те са ръчно изработени от камъка туф в Армения от 12 майстори под ръководството на известния в Европа скулптор Рубен Налбандян.

Над тях се издига 12-метров метален кръст, в основата на който са триметровите фигури на създателите на азбуката - братята Кирил и Методий. Срещу тях е покръстителят на българите - цар Борис Първи. В Двореца на кирилицата е построен и параклис на българския владетел.

Покръстването на българите е представено и с постоянна експозиция от картини. Автори на платната са трима известни художници - Иван Узунов, Михаела Михайлова и Валентин Голешев.

Официалното откриване на Двореца на кирилицата е на 2 май, когато е традиционният събор на Плиска.

Източник: Радио Шумен