Вътрешният министър определи случилото се в Гърмен като битов инцидент

Двама са арестуваните в Гърмен, а пет са вече с повдигнати обвинения. Те са с парична гаранция и обвинени за причинена лека телесна повреда и за хулиганство. Сред тях има и лица от ромски произход, които са хвърляли камъни.Това стана ясно по време на парламентарния контрол.

Битов инцидент

"За мен случилото се в Гърмен е битов инцидент. Бях на място и имах възможност да установя какво се е случило. Около този битов инцидент вече има прекалено много политически спекулации и опит да бъде квалифициран като етнически конфликт, какъвто в момента не е", каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова в отговор на въпрос по темата.

Ако е имало незаконно живеещи роми в махалата в Гърмен, те вече са напуснали района и няма как да бъдат санкционирани, каза още Бъчварова.

Тя предлага да се възстанови съветът за борба с конвенционалната престъпност. Очаква се напрежението в Гърмен да стихне, там ще бъде монтирано видеонаблюдение.

Виж още: Бъчварова в Гърмен: Справедливостта трябва да е за всички

Единият от задържаните

Единият от арестуваните е активист и председател на НПО "Активна съвест" в Гоце Делчев, който е задържан за подстрекателство. Балтаджиев веднага се обадил на тв-репортер, за да съобщи за това, че го привикват на разпит в Гоце Делчев. В този момент Андон пътувал към Варна, затова служителите на реда му казали да се яви на разпит в шуменското районно управление.

В сряда протестиращите срещу ромските набези и незаконно живущите в Гърмен дадоха на властите седмица за справяне с проблема в ромския квартал "Кремиковци. Голям протест се планира в социалните мрежи за 2 юни.

Източник: БНТ