Статистика за раждаемостта през отиващата си година и коментарът на специалист пред "Труд"

Точно 57 732 българчета, или около 10 хил. по-малко, са се родили от началото на годината до 17 декември спрямо новородените през цялата минала година. Това показва справка от Информационната система за ражданията на Министерството на здравеопазването, цитирана на уводно място от в. "Труд".

"Независимо че остават още две седмици до края на 2015-а, няма как да се навакса огромната разлика от 10 хил. бебета. А обяснението е, че спадът на раждаемостта се наблюдава от години", коментира пред изданието директорът на столичната Първа АГ болница "Св. София" (бивша "Тина Киркова") доц. Иван Костов.

Експертът подчертава, че за съжаление през последните 30 години раждаемостта се понижава синусоидално с временни пикове и падове.

"Бъдещите майки стават все по-малко, защото българите се страхуват от икономическата обстановка. Смятат, че няма да се справят финансово с издръжката на дете", изброява доц. Костов. Много млади хора продължават да напускат страната ни, нацията застарява, затова и репродуктивното население се топи.

Следващият негативен фактор е, че модерната българка забременява все по-късно

Така обаче самият процес на зачеване и износване често е усложнен заради възрастта й. Уви, тя препочита да прави кариера, да пътува по света и в крайна сметка задълбочава кризата с раждаемостта.

Виж още: Най-оптимистичен вариант до 2020 г. - нулев прираст на населението

Това се отразява и на отрицателния прираст, защото в национален план смъртността се покачва със застаряването на населението, казва още директорът на Първа АГ болница в София и допълва: "На този фон всички злободневни теми, отнасящи се до политически разправии и суетата заради заети или незаети постове, губят каквото и да е значение."

Той е категоричен, че жената трябва да роди първото и второто си дете между 20-ата и 30-ата си година, тъй като това е идеалната възраст. След 37-ата й година яйчниковият резерв намалява.

"И при нас, в "Св. София" раждаемостта пада. Ще завършим годината с около 2800 новородени, колкото и през 2014-а. Но това не ни прави спокойни, защото сме загрижени за случващото се в цялата държава", посочва акушер-гинекологът.

Той призовава политиците да направят общонационален форум, но не само с участието на здравното министерство, а и със социалното, икономическото и финансовото ведомство. Представителите му да направят национална рамкова програма и тя да очертае ясни цели и мерки, с които поне да спрем кривата на раждаемостта, падаща все по-надолу.

Виж още: Къде е най-добре и най-зле да си майка

Често жените питат доц. Костов кога трябва да потърсят помощ при специалист, ако въпреки редовните полови контакти с партньора си не стигат до зачеване. "В този случай след 10-ия месец да отидат на лекар. Най-напред трябва да се направи спермограма на мъжа, а при жената да се изследват проходимостта на маточните й тръби и яйчниковият й резерв", отговори доц. Костов.

Най-големият проблем на съвременния мъж е стресът,

а след него се подреждат неволите заради безпаричието, злоупотребата с алкохол, цигари, липсата на спорт. "Тъжното е, че преди осем години обсъждахме същите проблеми и данни на страниците на вестника ви, а днес нищо не се е променило. Напротив - показателите се влошават. Дано след осем години не очертаваме същата картина", заключава доц. Костов.

Виж още: България е в топ 3 на най-възрастното население в ЕС

Източник: в. "Труд"