Дипломатът, който досега беше посланик на страната ни в НАТО, заменя на поста Стефан Янев, след като първоначалната кандидатура на проф. Тодор Тагарев беше оттеглена

Драгомир Заков, досегашния ни посланик в НАТО, положи клетва като министър на отбраната от квотата на "Продължаваме промяната". Той сменя на поста Стефан Янев, чиято оставка беше поискана от премиера Кирил Петков в началото на седмицата. 

През последните три години Заков работеше към централата на пакта в Брюксел1 но преди това има дългогодишна кариера във Външно министерство, като е представлявал страната ни и в други световни организации.

Роден през 1975 г., той е завършил е Международни икономически отношение в УНСС, но има специализации по европейска сигурност и отбрана.

След дебати в Народното събрание той беше избран със 184 гласа "за" от четирите партии в управляващата коалиция и ГЕРБ. ДПС се въздържаха, а партия "Възраждане" не участва в гласуването.

Предишният ден като предложение беше оповестено името на проф. Тодор Тагарев, който е бивш служебен министър на отбраната (2013 г.), а понастоящем е част от екипа на първата политическа сила в областта на националната сигурност и участваше в коалиционните преговори. Според източници на БНР обаче кандидатурата му е била оттеглена заради възражения на БСП. 

По време на дебатите от левицата декларираха, че подкрепят Заков за военен министър. Депутатът от БСП Атанас Зафиров заяви, че в момент като днешния страната няма да бъде хвърлена в хаос и политическа криза, като предупреди: "Пред България стоят тежки предизвикателства и точно в този момент  е нужно силно лидерство, ясно мнозинство и легитимно избрани органи на държавно управление."

"В името на мира, стабилността и сигурността ние няма да искаме оставката на целия кабинет сега... Ясно заявяваме, че това правителство вече е вредно за страната, за демокрацията, за държавността", каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, а ГЕРБ определиха рокадата като пряка намеса на президентството в управлението на страната.

Лидерът на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров мотивира подкрепата им за смяната на министъра така: 

"Оценяваме приноса на ген. Стефан Янев към Българската армия, визията му за модернизация, както и неговата експертиза. В ситуация, в която войната е на няколкостотин километра от границата ни обаче, е нужно правителството ни да говори в един глас."

"Мотивите за оставката са, че никой министър на това правителство няма право да прави собствена външна политика през "Фейсбук". Такива самодейни изказвания, че ако аз не съм министър, това правителство може да не е стабилно, няма как да се търпят", аргументира се и премиерът пред депутатите.

По време на дебатите пред парламента граждани демонстрираха в подкрепа на Янев, който днес навършва 62 - и с настояване правителството на Кирил Петков да подаде оставка.

Самият той написа предишната вечер във "Фейсбук": "Обръщам се с изключителна признателност към българските граждани, които застанаха зад мен. Разбира се, по никакъв начин не мога да бъда повече част от тази правителствена конструкция. Специално благодаря на тези от вас, които днес излязохте и публично изразихте своята подкрепа. Това ми връща надеждата, че нашата държава има бъдеще."

Източник: БНР, НАТО