У нас злоупотребите масово са съсредоточени в земеделските субсидии и подпомагането на бедните райони

Румъния, България и Унгария водят негативната класация на най-разследвани за измами с еврофондове страни членки на ЕС - това сочи годишният доклад за дейността на Европейската служба за борба с измамите с еврофондове (ОЛАФ) разпространен вчера. 

ОЛАФ отчита, че злоупотребите масово са съсредоточени в земеделските субсидии и подпомагането на бедните райони. Като фрапантен пример е посочен случай с плащане на 1,3 млн. евро за предприятие за замразени зеленчуци в България. 

Имената на замесените лица и фирми са спестени в доклада, като се уточнява единствено, че средствата са от фонда за развитие на селските райони.

Първоначалната информация не е дошла от България, а от Генералната дирекция за развитието на земеделието и селските райони към Европейската комисия. Там се усъмнили, че има манипулиране на поръчката за оборудване, и последвалият анализ на документи от българската разплащателна агенция показал, че става дума за измамно раздуване на цените и злоупотреба с евросредства.

Виж още: България пази 69-ото си място по индекс на корупцията

След проверки на място в сътрудничество с български следователи е било потвърдено, че целият проект изобщо не е отговарял на условията за финансиране от еврофондовете. Собственик на предприятието се оказала италианска компания, управлявана от италианец, който е собственик и управител на фирмата, спечелила поръчката за доставка на оборудване. Това означава, че имаме случай на подставена компания, действала само като посредник и доставила машините при силно завишени цени.

След препоръките от ОЛАФ в Италия и България са в ход наказателни разследвания, се посочва в доклада.

На своя профил във "Фейсбук" вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че в текста на доклада изрично е отбелязано, че по-големият брой случаи на разследване в Румъния и България, се дължат и на старите, още незатворени случаи по САПАРД отпреди 7 години. 

Дончев коментира, че няма страна в ЕС, в която няма опити за измама с евросредства. Но подчертава, че от 2008 г. по настояване на ОЛАФ, в България са били образувани производства по 37 случая. За сравнение - в Белгия случаите са 45, в Италия - 60, а в Румъния - 100.

Ето какво публикува Дончев на профила си: 

Добре е да се мисли, преди да се говори, понякога и да се чете, преди да се пише. Поредното потвърждение на тази иначе универсално вярна констатация бяха поредицата от заглавия по повод годишния доклад на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). "България е сред лидерите по кражби на еврофондове" и др. подобни. Понеже имам навика да чета освен заглавията по етикетите, книгите, вестниците още и самите текстове, изчетох доклада. 

Какво пише вътре:

На първо място: текст или констатация свързана по някакъв начин със въпросните заглавия няма!

Като Case study е представен случай с разследване на Италианска компания, собственост на италиански гражданин, която е получила финансиране по ПРСР за хладилно хранилище за плодове, като собственикът чрез свързани фирми сам си продал оборудване;

България действително е сред лидерите по подадени сигнали до службата - общо 34 - 32 от частни лица (в това едва ли има изненада) и 2 от държавни институции; Броят на сигналите от България е колкото от Германия. Повече сигнали ОЛАФ получава само от Румъния и от Италия;

Действително броят разследвания в България е сравнително висок (най-висок е в Румъния), но основна причина за това са големият брой сигнали, получени в ОЛАФ;

Допълнително, в самия текст на доклада изрично е отбелязано, че по-големият брой случаи, които се разследват в Румъния и България, се дължат и на старите, още незатворени случаи по САПАРД отпреди 7 години (за информация на тези, които не знаят английски и също имат намерение да ползват доклада за политически цели);

От 2008 г. до миналата година, по настояване на ОЛАФ, в България са били образувани производства по 37 проверени случаи. За сравнение - в Белгия случаите са 45, в Италия са 60, в Румъния - 100;

В допълнение е редно да напомня, че ОЛАФ получава пълно съдействие от Дирекция АФКОС в МВР, която извършва и част от дейностите по проверките на случаите. По всеки доклад на ОЛАФ се вземат незабавни мерки. Неведнъж ръководството на службата е изразявало задоволство от партньорството си с българските институции.

Също така, няма държава в ЕС, в която няма опити за измама със средства от ЕС. Не това е въпросът, а в това как реагира държавата. За разлика от 2008- 2009, сега няма опит за "замазване" и "покриване" на случаи. Това е. Останалото са опорни точки.

Източник: БНТ