Премиерът даде пълната си подкрепа на омбудсмана за ограничаване на правомощията на частните съдебни изпълнители

Парламентът прие доклада на временната комисия за проучване на случаите на неизплатени заплати. В него се констатират редица законодателни пропуски, които позволяват злоупотреби от страна на работодателите.

Тепърва ще се работи върху конкретни предложения за промени, в които да се подобри ситуацията в сферата. Според данни на Инспекцията по труда 30 до 90 млн. лв. всяка година са неизплатените заплати на работещите.

Темата беше повдигната от омбудсмана Мая Манолова след поредица от случаи на некоректни работодатели, които забавят или въобще не изплащат заплати и обезщетения.

Междувременно стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е дал подкрепата си за законопроекта, внесен в Народното събрание от омбудсмана Мая Манолова, с който се ограничават правомощията на частните съдебни изпълнители и се регламентира равнопоставеност на гражданите спрямо банките и монополите в гражданския процес. 

На среща, проведена в Министерския съвет, той е уверил омбудсмана, че ще ангажира изцяло парламентарната група на ГЕРБ за приемане на внесените от нея законопроекти. Той ще настоява те да бъдат разглеждани приоритетно от народните представители и да бъдат окончателно приети до края на септември.

Двамата са се обединили около необходимостта и от допълнителни законодателни мерки за защита на трудовите и социалните права на работещите, свързани с неизплатени заплати и непреведени осигурителни вноски.

Източник: "Дарик", Агенция "Фокус"