Обработваният в рафинерия на "Лукойл" сорт петрол не търпи сериозни промени в цената

Въпреки чувствителния спад в цените на петрола по световните борси, засега няма вариант, в който бензинът и дизелът да поевтинеят в България. Това заявиха вчера експерти от петролния бранш, цитирани от в. "Труд".

Според тях това се дължи на факта, че в бургаската рафинерия на "Лукойл" се преработва сортът "Урал", чиято цена в момента не намаляват толкова рязко, както тези на останалите сортове петрол.

От вторник насам по световните борси петролът се котира все по-малко. Американският лек суров петрол изпита най-големия си спад от 2 години насам, като котировките му паднаха до 81,84 долара за барел. Малко по-скъпият "Брент" поевтиня до 85,04 долара, което е 4-годишно дъно.

Виж още: Защо в Норвегия електромобилите се харчат като топъл хляб

Само във вторник корекциите бяха с 4,5% надолу. Вчера нямаше яснота какво е движението при "Урал". Последните актуални котировки в специализираните платформи бяха за 87 долара в неделя.

Въпреки резките спадове по бензиностанциите у нас дизелът се продава за 2,55 лв. за литър вече втора седмица, а най-масовият А 95 е 2,50 лв. за литър, пише още "Труд".