Диетоложката Грета Узунова призовава да обръщаме повече внимание на хигиената

Лятото идва и трябва да започнем да се грижим за организма си спрямо времето навън. В горещите месеци е най-добре да сме особено предпазливи, когато става въпрос за месо и млечни продукти. Това съветва диетологът Грета Узунова пред радио "Фокус".

Тя препоръча още да се избягват типичните вредни храни, и то не само през лятото, а целогодишно.

Повишено внимание върху това, което консумираме

Специално месните и млечните храни са продукти, чийто срок на годност може да изтече по-бързо вследствие на високите температури, Узунова препоръча да се действа с повишено внимание.

"Препоръчително за лятото е консумацията на месо да бъде намалена. Трябва да се консумира колкото е възможно по-леко и по-прясно месо, което означава, че можем да преминем на риба, приготвена на скара например", добави Узунова.

Виж още: Бирата е невинна!

Диетоложката изтъкна още, че от продуктите с животински произход добри за лятото са яйцата, които обаче трябва да бъдат термично обработени, като най-подходящият начин за това е чрез сваряване.

Съхранение и консумация

По отношение съхранението на храната като цяло, тя препоръчва продуктите да се оставят винаги в хладилника. Според диетолога в този аспект хората трябва да са по-сериозни по отношение на хигиената, както личната, така и на самата храна.

"Това е нещото, на което сега трябва да се обръща сериозно внимание. Дори когато се консумират плодове и зеленчуци, които са полезни за нас, те трябва да се качествено измити, защото иначе могат да са причина за доста неприятни въздействия върху организма ни по време на летните жеги. Чистите ръце също са от значение", допълни още диетологът.

Източник: Агенция "Фокус"