Къде работната седмица е най-дълга

От най-ранно детство ни учат, че който не работи, не трябва да яде. Въпреки че типични мързели като нас такива приказки не ги ловят, ще се съгласим, че с труд и търпение се постигат много неща. Голяма част от тях дори са положителни. Ако гледаме обаче в по-глобален мащаб, нещата стоят другояче. Класация на държавите с най-много работни часове годишно, публикувана от Profit.bg свидетелства за това, че икономическото развитие не зависи особено много от количеството положен труд.

10. Словакия - 1786 часа на човек за година
В страната работната седмица е доста дълга, а безработицата е по-висока от средната за Европа - (средно 13,9% след пика от 19% от 1999 г.). Много предприятия използват нечестни спрямо работниците тактики, като наемат и уволняват персонал, когато им е изгодно. Високата конкуренция за свободни работни места е вероятно и една от причините за усърдната работа на словаците.

9. Мексико - 1866 часа на човек за година
Мексико е пример за това, че когато образователната система куца, нещата в държавата също не вървят добре. Слабо образованото население на Мексико е принудено да се примирява с тежка и неефективна работа. Въпреки дългата работна седмица, производителността на труда тук е далеч по-ниска отколкото в съседни държави. Или ако можем да използваме популярният израз от времето на "светлия" социализъм: "Ние се правим, че работим, те се правят, че ни плащат".

8. Турция - 1877 часа на човек за година
Южната ни съседка е от малкото държави, където наистина количеството положен труд е сигурен начин да просперираш и тези, които, въпреки ниското заплащане от средно 10 долара на час за млад служител, се трудят усилено, имат добри перспективи кариерен растеж. В икономическата столица на Турция, Истанбул живеят почти 30 милиардера. Колкото по на изток отиваш обаче, толкова по-висока безработица и съответно по-нисък стандарт на живот се наблюдава.

7. Естония - 1879 часа на човек за година
Естония често е наричана "икономическият дракон на Източна Европа". Тя е най-бързо развиваща се от малките прибалтийски републики и това до голяма степен се дължи на трудолюбивото ѝ население. Естонските студенти най-често започват да работят доста преди да са завършили образованието си.

Виж още: Какви ще са професиите на бъдещето

6. Полша - 1939 часа на човек за година
Ако попитате един поляк дали сънародниците му са мързеливи, той най-вероятно ще ви отговори положително. Това до голяма степен идва още от времето, когато Полша беше част от Източния икономически блок и се опитваше да построи комунизма. Тогава поляците нямаха особен стимул за усърден труд. Въпреки това в страните от Западна Европа поляк е синоним на трудолюбив човек, който не отказва никаква работа. След падането на социализма, самата Полша започна да се развива с бързи темпове и сега бере плодовете на труда си.

5. Чехия - 1947 часа на човек за годината
След разпада на Източния блок Чехия успя да се развие икономически далеч по-бързо от другите държави, които членуваха във Варшавския договор. Това се дължи на огромното трудолюбие на чехите. Въпреки това те са една от водещите страни по песимизъм, което свидетелства, че не трябва да прекаляваме много-много с работата.

4. Унгария - 1961 часа на човек за година
Въпреки дългата си работна седмица, Унгария далеч не може да се похвали с производителност на труда като тази на Полша и Чехия. През последните години държавата преживя доста тежки моменти. През 2012 г. едва 55% от населението на страната работеше и плащаше данъци, в страната се наду кредитен балон, а доходите на унгарците се понижаваха. Сега по време на дясното управление на Виктор Орбан се наблюдава известно стабилизиране в държавата. Въпреки това към него често са отправяни критики за противоречивата му политика.

Виж още: Шест начина да се откроявате на работа

3. Русия - 1976 часа на човек за година
В Русия може да се пие, но също така се и работи много. Въпреки това, когато стане въпрос за производителност на труда, братушките значително изостават от водещите световни икономики.

2. Чили - 2068 часа на човек за година
Средно за държавата работната седмица е 45 часа със само един почивен ден. Именно усиления труд на работниците успява донякъде да компенсира несъвършенствата на икономическата система в Чили.

1. Южна Корея - 2193 часа на човек за година
В Япония и Китай най-вероятно могат да се похвалят с дори по-дълга работна седмица, но класацията разглежда само законно разрешения труд. Работната седмица в Южна Корея е с продължителност 46,6 часа седмично. Властите в държавата все още се опитват да преодолеят това и да въведат успешни мерки за намаляването ѝ.