Македония строи втори перон на гарата в Гевгелия

След като в събота Сърбия отвори границата си с Македония, хиляди бежанци я преминаха. Само през нощта на събота срещу неделя от Македония в Сърбия са влезли над 7000 души, като стотици други се намират на границата и се очаква да продължат да пристигат още. 

Към момента няма засечени опити за нелегално преминаване на българо-македонската граница.

Имигрантите

По данни на македонските власти само за последните пет дни в страната са влезли общо 43 631 бежанци. От тях 35 369 са от Сирия, 2082 от Афганистан, 2056 от Ирак, 1241 от Пакистан, 564 от Сомалия и др. Според числата 30 336 от тях са мъже, жените са 6089, а децата - над 7000.

Най-много имигранти пристигат от гръцките острови, откъдето са извозени до Солун, а оттам натоварени в автобуси и превозени до границата с Македония. По-нататък пътят им продължава през Сърбия и Унгария към Западна Европа. 

Международни хуманитарни организации предупреждават за драстично увеличаване на броя на имигрантите, които ще дойдат през следващите дни от гръцките острови. 

Българският министър на външните работи Даниел Митов пристига днес в Македония. Заедно с македонския, албанския и австрийския си колега той се очаква да посети границата с Гърция, където продължава напрежението с наплива на имигранти. Кризата с бежанците обсъждат днес в Берлин германският канцлер Ангела Меркел и президентът на Франция Франсоа Оланд.

По българските граници е спокойно

Хеликоптерите на главна дирекция "Гранична полиция" от вчера облитат българо-македонската и част от българо-гръцката граница. Към момента няма данни за напрежение и усложняване на ситуацията, съобщават от МВР.

Изготвен е график за осъществяване на периодични полети. Целта е да се следи обстановката и да се получават обективни данни, които да подпомагат оценката на ситуацията.

От "Гранична полиция" информират, че за последното денонощие 20 чужди граждани са задържани на зелена граница и двама на ГКПП на българо-турската граница. На изход на българо-сръбската граница задържаните са 36, а други шестима души, укрити в товарен автомобил, са установени и задържани на ГКПП Кардам на българо-румънската граница. 

Нов перон на гарата в Гевгелия

Македонското правителство е решило да строи втори перон на гарата в Гевгелия. Целта е да бъде поет притокът от имигранти, които влизат в страната от Гърция. 

От Гевгелия имигрантите ще бъдат извозвани с влакове директно към сръбската граница. 

Източник: Нова телевизия, "Стандарт", "Дарик"