Новите винетни стикери обаче влизат в сила от 2018 г.

От първи януари 2018 година се въвеждат винетки за една година, за три месеца, за един месец, за една седмица и за един ден. Депутатите гласуваха на второ четене поредните промени в Закона за движение по пътищата, съобщава БНР. 

За превозни средства с максимална маса 12 или повече тона, както и пътни превозни средства, които имат максимална допустима маса по-малка от 12 тона, ще се издават годишна, месечна, седмична и дневна винетки. 

За автомобили, предназначени за превоз на пътници с не повече от 8 места за сядане и пътни превозни средства с повишена проходимост, ще се издава годишна, тримесечна, месечна и седмична винетка. Срокът за валидността на винетките ще започва от датата на тяхното закупуване. 

Въвежда се и компенсаторна такса за транзитно преминаващите през страната автомобили. Така водач, който се е движил по републиканските пътища без заплатена такса за използването на пътната мрежа, ще заплаща такса, която му дава право да довърши своето пътуване в рамките на 24 часа. 

Ще има стимул да плати тази компенсаторна такса на мига, в който бъде спрян. В противен случай той няма да може да продължи движението със своя автомобил, уточнява депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

Източник: БНР