Веднага след това обаче си гласуваха друга, по-кратка почивка

Парламентът отмени решението си за спиране на работата на Народното събрание от 12 октомври до 4 ноември, предаде агенция "Фокус".

"За" решението гласуваха 177, народни представители, "въздържали се" бяха 10 и нито един ни се обяви против, с което то бе прието. Все пак те ще имат предизборна почивка.

Веднага след като мнозинството отмени голямата парламентарна ваканция, народните представители гласуваха нова, но по-кратка - от 2 до 4 ноември включително. Предложението да няма пленарни заседания в седмицата преди президентските избори бе направено от зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов и бе подкрепено с 113 гласа. "Против" гласуваха 45 депутати, а 7 се въздържаха.

От БСП и ДПС възразиха, че предложението за новата ваканция не е включено в дневния ред на извънредното заседание на парламента, а с гласуването му се нарушава правилника. Социалистите поискаха решението да бъде отменено, но предложението им бе отхвърлено.

С предложението на ГЕРБ се прие и условие, че по време на едноседмичната ваканция депутатите не могат да ползват служебните коли освен за ходене на комисии, които трябва да работят. 

Всичките изказвания бяха съпроведени от непрестанни подвиквания и опити за прекъсване на изказващите се. Председателстващият заседанието Димитър Главчев направи над 10 опита да укроти народните представители, но всичките бяха безуспешни.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи, че от БСП използват парламента, за да правят политически изказвания и да превръщат парламента в цирк. Той заяви, че ГЕРБ не желае да участва в тези дебати. Цветанов изрази убедеността си, че общинските съветници и кметове на БСП ще гласуват с номер 17 на президентските избори, защото това е печелившо.

В процедура по начина на водене, говорителят на ПГ на "БСП лява България" Жельо Бойчев определи изказването на Цветанов като предизборна агитация, а споменаването на номера на кандидата за президент на ГЕРБ в изборната бюлетина като нарушения на Изборния кодекс. 

По какво ще работят депутатите, вместо да "ваканцуват"

Основна част от дейността на депутати в следващите дни ще бъдат спешните промени в Изборния кодекс, около които партиите от мнозинството се обединиха в понеделник. Те се разбраха, че отпадат ограниченията за броя на избирателните секции в държавите от Европейския съюз.

Също така бе постигнато съгласие гласовете "Не подкрепям никого" да се смятат за действителни при избори за президент и кмет, но не и на парламентарен вот. Предложенията за промени в изборното законодателство предстои да се разгледат в правната комисия на Народното събрание, преди да влязат в пленарна зала.

Междувременно дневният ред на депутатите предвижда те да обсъдят създаване на временна анкетна комисия за АЕЦ "Белене". В програмата са още ратифициране на Договор за залог върху трежъри сметката между Република България, второ гласуване на промени в Закона за военната полиция.

Депутатите трябва да гласуват и проект за решение във връзка с Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада, от една страна, и Европейския съюз и неговите държави членки, от друга страна.

Предстои депутатите да обсъдят и проекти за решения за промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, първо четене на промени в Закона за акцизите и данъчните складове, първо четене на промени в Закона за задълженията и договорите, както и първо четене на промени в Изборния кодекс.

Източник: Агенция "Фокус"