Турският премиер определи случаят със сваления руски изтребител като провокация от Русия, която бомбардира Сирия и принуждава бежанци да влизат в Турция

България е една от най-важните ни съседки, комшии сме, затова реших едно от първите ми посещения да е тук, да се видя с моя скъп колега Бойко Борисов. Това заяви турският премиер Ахмед Давутоглу в интервю за Би Ти Ви. 

Той разказа, че това е третата му среща с Борисов в рамките на два месеца, което показвало добри отношения.

България като партньор на Турция

"За нас България е важен сътрудник и приятел, имаме огромна база за сътрудничество“, каза още Давутоглу. 

"Имаме огромна база за сътрудничество днес. Целта е да учеличим търговския обмен от пет на десет милиарда долара. Да увеличим  инвестициите в България си от 2 млрд. долара до 5 млрд. и за да имаме силно сътрудничество в областта на енергетиката и високоскоростен влак от Истанбул до София", заяви още той.

"Разбира се, имаме  общ дневен ред  по отношение на бежанците и нелегалната миграция. Така, че това е друг аспект на нашите отношения и посещението ми в София. Както с президента Плевнелиев, така и с министър председателя Борисов споделяме нашата загриженост по отношение на кризата в Сирия и хуманитарните измерения на тази криза", коментира турския премиер.

Виж още: От октомври 2016 г. Турция може да пътува безвизово в ЕС

"Турция и България са партньори в НАТО, ние имаме обща граница на НАТО. Ако някой наруши границите на България, ние ще ви подкрепим. Като съюзници проявяваме пълна солидарност спрямо съюзници, границите трябва да се защитават от колективната воля", каза още Давутоглу.

За руския изтребител

"Ние не решихме да свалим руски самолет. Ние решихме да защитаваме нашето въздушно пространство, това са инструкциите ни към армията. Преди това имаше три нарушения от руски самолети, 10 пъти ги предупредихме да не идват във въздушното пространство на Турция. Не знаехме, че е руски самолет, инструкциите бяха да се защитава Турция, не знаехме целта му, може би идваше да ни бомбардира. Така че не ние, а Русия наложи санкции и нагнетяване напрежението", обясни турският премиер по повод сваления руски самолет. 

Той определи случилото се като "провокация от Русия, която бомбардира Сирия и принуждава бежанци да влизат в Турция".

Виж още: Русия отвърна на удара, но със санкции и обвинения

Турция не държи никакъв ключ, дали сме подслон на 2,5 милиона бежанци, в някои градове имаме повече сирийци, отколкото турци, коментира още Давутоглу. 8 млрд. сме похарчили към момента само за лагерите, а отпуснатите от ЕС 3 млрд. не са помощ за Турция, а за бежанците, допълни той. И обясни, че те ще бъдат похарчени по най-целесъобразен начин. Но трябва да работим едновременно за разрешаване на кризата в Сирия, допълни Давутоглу.

Източник: Би Ти Ви