Според турския премиер ако Старият континент иска да е световна сила, това няма как да стане без членството на страната му

Турция няма нито да се моли на ЕС, нито да проси нещо, а ако европейците имат нужда, вратата на развиваща се Турция е отворена, заяви премиерът Ахмет Давутоглу, цитиран от електронните издания в южната ни съседка и в. "Стандарт".

"Ислямът е основна религия в Европа и това ще бъде така. Преди половин столетие в Европа дойдоха млади и смели хора от всички краища на Анадола и благодарение на тях израснаха куполни джамии и месчити, които със сигурност ще бъдат защитени от посегателства", каза Давутоглу на среща с турски гастарбайтери в Цюрих.

По думите му Турция ще стане част от Европа заради всички 45 млн. мюсюлмани в страните от ЕС - а ако Старият континент иска да е световна сила, това няма как да стане без членството на Анкара. Според него излизането от икономическата криза е невъзможно без динамиката и предприемачите в страната му.

Виж още: Терористичните нападения нямат нищо общо с религията

По-рано през седмицата Давутоглу взе участие в Световния икономически форум в Давос, където говори за виждането на страната си относно председателството на Г-20, чиято кулминация е срещата на високо равнище в Анталия през ноември.