Как е действала разбитата корупционна схема, заради която бяха задържани 11 служители на НАП в София

11 служители от Националната агенция за приходите (НАП) в София са задържани след акцията на ГДБОП и специализираната прокуратура срещу корупционните схеми на данъчните. Част от арестуваните са с обвинения за подкупи, а други - за пране на пари.

Това е първата и най-голямата организирана престъпна група от данъчни служители, неутрализирана от прокуратурата и МВР, обобщава БНТ.

Организираната престъпна група от служители на дирекция "Оперативни проверки" в НАП-София е следена от октомври м.г. В нея участвали служители на различни нива - от инспектори през ръководители на екип до началник-сектор.

Именно за началникът на сектора се предполага, че е ръководил групата. Тя проверявала търговски обекти за различни нарушения - например наличие на касови апарати и издават ли касови бележки.

Ръководителите на екипите въздействали на подчинените си, а в случай на открити нарушения инспекторите координирали действията си с висшестоящите. Ако търговецът бил склонен да се раздели с определена сума пари, така че да не бъде запечатан обектът или да не спре неговата работа, се договаряли.

Групата взимала между 500 и 5000 лева в зависимост от бизнеса на търговеца и външния вид на обекта. Прибирали парите чрез т.нар. "контролна покупка".

В стоките, които получавали като контролна покупка, бил поставян плик с пари - или просто банкноти, - за да не бъде предаването на подкупа явно за останалите клиенти в магазина, обясни наблюдаващият прокурор Димитър Петров.

При претърсванията в домовете и автомобилите на част от служителите са открити около 300 хил. лева в различни валути и бижута. Прекратено е и изтичане на информация от Центъра по противодействие на контрабандата.

Част от служителите на НАП бяха ангажирани с това да получават информация за предстоящите действия на контрабадния център и чрез посредници да уведомяват заинтересовани лица, съобщи директорът на ГДБОП гл. комисар Ивайло Спиридонов.

Доказателствата за теч на инфромация са събрани със специални разунавателни средства. На разследвашите са съдействали и част от изнудваните търговци. Ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев увери, че няма да позволят свидетелите по делото да бъдат притискани и да бъдат наказвани, че са изпълнили гражданските си задължения.

Прокуратурата иска постоянен арест за част от задържаните, тъй като имало опасност да извършат друго престъпление.

Източник: БНТ