Докато седят и чакат, хората често си въобразяват, че мечтаната работа ще ги намери или че просто интуитивно ще разберат с какво друго искат да се занимават.

Сравнително малко хора знаят какво искат да направят с живота си и те са истински щастливци, казва Хермина Ибара, специалист по мениджмънт и бивш професор в Харвардския университет, цитирана от Мениджър Нюз.

Ето основните стъпки как да преоткрием себе си в работата:

Оценете не само уменията си, но и най-дълбоките си ценности, интереси и мотиви за успех. Това ще ви доведе до новия профил на работата, която искате и би ви носила най-голямо удовлетворение.

Ограничете се до няколко варианта. Когато скъсите списъка на това, с което искате да се занимавате, лесно ще намерите най-добрите компании в тази област.

Направете си малко изследване и чрез пробни интервюта или работа с различни хора може да разберете кое хората оценяват като най-силното ви качество. Така ще избегнете много скъпо струващи грешки. 

Вижте още: Как да бъдем щастливи на работа

Изгответе си план. Когато човек има ясно дефинирана и написана на хартия цел, както и стъпките как да я постигне, стига много по-лесно до нея. Така реално ще може да виждате докъде сте стигнали в развитието си.

Започнете да изпълнявате стъпките от плана си. Ако се налага, може да започнете курс на обучение, да намалите разходите си или да предприемете други конкретни стъпки, които да ви приближат до целта.

Промяната в кариерата е интересна трансформация. От една страна, може да ви докара много неприятности, но от друга, ако обичате живота си, промяната може да е най-голямото възнаграждение на усилията ви.

Вижте още: Какво издава бюрото за нас